Dolarul ajunge la 5,06 lei, cotație record, în creștere cu 5 bani față de joi. Euro se menține la 4,94 lei, același curs ca în prima zi a anului

23 septembrie 2022, 13:01

Dolarul american a fost cotat astăzi de Banca Națională a României la 5 lei și 6 bani. Cotația este în creștere cu 5 bani față de joi, 22 septembrie. Ieri a fost ziua în care dolarul a depășit pragul de 5 lei.

Analiștii spun că dolarul se apreciază pentru că Rezerva Federală a mărit recent dobânda de referință, iar lumea se duce către moneda americană ca o investiție de refugiu.

Euro, în schimb, se menține și astăzi, pentru a treia zi consecutiv,  în jurul valorii de 4,94 lei. Față de ieri, BNR a anunțat un curs al euro care a crescut foarte ușor în raport cu leul.

De la începutul anului, dolarul s-a apreciat cu 14 la sută în fața leului.

 

–––––––––––––––––-

Moneda americană a sărit joi peste pragul de 5 lei, BNR afişând un curs de 5,01 lei/dolar, cu 0.68 % peste nivelul de miercuri, în timp ce euro s-a depreciat uşor, cursul coborând la 4,941 lei/euro.

De la începutul anului, dolarul s-a apreciat cu 14% faţă de leu. Moneda americană era cotată pe 3 ianuarie la 4,37 lei.

Creşterea dolarului a fost vizibilă încă de dimineaţă, când cursul a trecut de 5 lei pe piaţa interbancară, după ce pe pe pieţele internaţionale moneda americană a atins un nou maxim al ultimelor două decenii.

Evoluţia dolarului a fost determinată de aşteptările investitorilor privind perspectivele agresive ale Rezervei Federale americane de majoare a ratele dobânzilor.

Rezerva Federală a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%. Potrivit celor mai recente estimări, FED va majora dobânda la 4,4% până la finele anului şi la 4,6% în 2023, pentru a tempera inflaţia din SUA. Scăderi ale ratei nu sunt aşteptate până în 2024.

Moneda americană era cotată joi la prânz la 1,012 euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă