Doicești, alături de Cernavodă, pe harta energiei nucleare. România, prima țară europeană care va folosi reactoare modulare de mici dimensiuni

În plină criză energetică, România face un pas important în domeniul construcției de centrale nucleare. Șase noi reactoare de mici dimensiuni, de fabricație americană, vor fi amplasate la Doicești, în Dâmbovița. Investiția, așteptată de mulți localnici, e însă criticată de unele organizații de mediu, pe motiv că nu ar fi suficient de sigură. Între timp, un simulator pentru pregătirea personalului va fi dat în folosință la Universitatea Politehnica din București.

24 Mai 2022, 17:12 (actualizat 24 Mai 2022, 19:20) Știrile TVR |

Noua centrală nucleară va fi construită în Doiceşti, la aproximativ 10 kilometri distanță de Târgoviște. Va fi ridicată pe locul unei foste termocentrale, care nu mai funcționează de peste un deceniu.

Investiția va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente și alte câteva mii în perioada construcției.

Petruț Stana, primar, comuna Doiceşti: Va fi un plus pentru că va genera atât locuri de muncă cât și venituri la nivel de comună.

Sunt și localnici care se tem că ar putea trăi lângă o centrală nucleară.

Autoritățile dau asigurări că noua tehnologie e sigură. România va deveni prima țară europeană care folosește reactoarele modulare de mici dimensiuni.

John Hopkins, preşedinte şi director executiv, NuScale: A trebuit să trecem prin 42 de luni de verificări amănunţite din partea comisiilor de specialitate, pentru a dovedi Comisiei de Reglementare din domeniul nuclear siguranţa acestei tehnologii.

Centrala va avea șase reactoare nucleare de mici dimensiuni, cu o capacitate totală de 462 de Megawatti, suficientă pentru a alimenta peste 46.000 de case. O parte dintre componentele microcentralei ar urma să fie fabricate în țara noastră.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Trebuie să identifice exact ce poate industria românească și cât de mult putem indigeniza în România componente ale reactoarelor modulare.

Ionuţ Purica, expert în energie al Academiei Române: Ne pune în situația să reînviem industria noastră nucleară și să putem să devenim o insulă de compentență și de fabricație pentru asemenea reactoare măcar în regiune, dacă nu într-o zonă mai largă.

Autoritățile vor ca investiția să fie gata în 2026. Atunci, Unitatea 1 de la Cernavodă, care asigură aproximativ 10% din producția de energie a țării, va intra în retehnologizare și va fi oprită timp de doi ani.

Între timp, la Universitatea Politehnica din București va fi înființat un simulator pentru pregătirea personalului care va lucra la Doicești.

Mihnea Costoiu, rector, Universitatea Politehnica din Bucureşti: Se dorește ca această tehnologie să fie extinsă. Și atunci ne dorim să pregătim resursa umană și pentru viitor. Vor veni să se instruiască la Politehnică și partenerii din regiune.

Construcția noii centrale nucleare e criticată de activiștii de la Greenpeace.

Marian Mândru, coordonator programe Greenpeace România: De exemplu, nu prea ştim ce să facem cu deşeurile nucleare. E şi o tehnologie care prezintă riscuri de securitate. E o tehnologie foarte, foarte scumpă. În momentul de faţă există alternative mai sigure, mai ieftine şi mai rapide la energia nucleară.

Autoritățile dau asigurări că vor continua și proiectul construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI