Doi soldați ruși pledează vinovați pentru crime de război comise în estul Ucrainei

Război în Ucraina. Harkov
Război în Ucraina. Harkov
26 mai 2022, 13:31

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras din regiunea Belgorod, aflată pe teritoriul Rusiei în ținte din regiunea Harkov.

Oinstituție de învățământ din orașul Derhachi a fost distrusă în urma bombardamentelor, au spus procurorii.

Bobikin și Ivanov, descriși ca fiind șofer de artilerie, respectiv trăgător, au fost capturați după ce au trecut granița și au continuat să bombardamentele, a declarat procuratura generală.

La procesul de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, Bobikin a spus instanței: Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras în Ucraina din Rusia.

Ivanov a cerut să nu i se acorde pedeapsa maximă de închisoare, spunând instanței: Mă pocăiesc și cer o reducere a pedepsei.

Procurorii de stat au cerut ca cei doi să fie condamnați la 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor războiului.

Un avocat al apărării a cerut clemență, argumentând că doi soldați au urmat ordinele și s-au pocăit. Verdictul este așteptat pe 31 mai.

Tribunalul de la Kiev a dat luni o condamnare la închisoare pe viață în cazul militarului rus Vadim Șișimarin, primul judecat pentru crime de război în Ucraina. Șișimarin, de 21 de ani, a pledat vinovat pentru împușcarea unui bătrân de 62 de ani, care mergea pe bicicletă.

Procurorii ucraineni au aratat că Șișimarin comanda o unitate dintr-o divizie de tancuri, când convoiul a fost atacat. El și alți patru soldați au furat o mașină, iar, când se apropiau de Şupahivka, din regiunea Sumî, au dat peste un civil neînarmat, de 62 de ani, care mergea pe bicicletă.

Șișimarin l-a împușcat cu un Kalașinikov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite