Doi ruși și un ucrainean au fost condamnați pe viață de un tribunal olandez în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines, în iulie 2014

17 noiembrie 2022, 17:08

Trei dintre cei patru acuzați în proces au fost condamnați pentru crimă, iar al patrulea a fost achitat. Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață. Alături de Ghirkin  au mai fost condamnați rusul Serghei Dubinski și ucraineanul Leonid Harcenko, un lider al separatiștilor pro-ruși.  Rusul Oleg Pulatov, fost ofițer de informații, a fost achitat.

Cei patru suspecți  nu s-au aflat în instanță pentru a asculta verdictul, deoarece au refuzat să participe la proces.

Autoritățile de la Kiev au precizat că verdictul are o încărcătură simbolică atât legal, cât și moral.

Moscova a anunțat imediat că va analiza decizia tribunalului din Amsterdam.

Tragedia a avut loc pe 17 iulie 2014, când avionul MH17, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât de o rachetă trasă din teritoriul separatiștilor din Ucraina. Avionul, un Boeing 777, zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur.  Nimeni nu a supraviețuit. Victimele proveneau din 17 țări, fiind 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 britanici.  80 dintre ei au fost copii.

O anchetă internațională a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă furnizată de Moscova, trasă dintr-un sat care era deținut la acea vreme de rebelii pro-ruși. Moscova a negat în repetate rânduri orice responsabilitate pentru incident.

Procurorii au cerut condamnare pe viață și mandate de arestare pentru cei patru bărbați. Niciunul dintre ei nu s-a prezentat în instanță și doar Pulatov a ales să numească avocați, care au pledat „nevinovat” în numele lui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite