Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre răniţii incidentelor teroriste de la Londra. 4 persoane au murit, inclusiv atacatorul

Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre persoanele rănite în incidentele teroriste de astăzi de la Londra, anunţă MAE. Patru persoane au murit şi peste 40 au fost rănite. Primul atac s-a petrecut în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, după ce o maşină a intrat într-un grup de oameni aflaţi pe trotuar. Într-un incident separat, un poliţist a fost înjunghiat mortal de un bărbat care a intrat în curtea Parlamentului înarmat cu un cuţit. Atacatorul a fost apoi împuşcat de un alt om al legii. Legislativul şi-a suspendat activitatea, iar parlamentarii au fost întâi închişi în clădire, apoi evacuaţi.

22 Martie 2017, 16:59 (actualizat 24 Martie 2017, 16:05) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Incident la Londra"
 |  GALERIE FOTO

Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre cei răniţi pe podul Westminster, în atacul cu SUV-ul care a intrat în grupul de oameni. Ei sunt în stare stabilă. Londra este în stare de şoc, după incidentele din zona Parlamentului, considerate de poliţie ca atacuri teroriste. Patru oameni, printre care o femeie, au murit. Mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt în stare critică. Parisul a confirmat că printre răniţii de pe podul Westminster sunt şi trei elevi de liceu francezi. Premierul britanic Theresa May a convocat şedinţa de urgenţă a comitetului Cobra, guvernul de criză al Regatului Unit. Echipele speciale ale poliţiei participă la operaţiunea de securizare a zonei. Scotland Yard a confirmat că un suspect este, în continuare, căutat de forţele de ordine.

ACTUALIZARE 00.50: Patru persoane au murit și peste 40 au fost rănite, este ultimul bilanț al Scotland Yard.

VIDEO
Theresa May, despre atacul terorist
ACTUALIZARE 23.48: Theresa May, premierul Marii Britanii: "Valorile parlamentului sunt democraţia, libertatea, drepturile omului, domnia legii. Impun admiraţie şi respect din partea oamenilor liberi oriunde. De aceea, parlamentul este o ţintă pentru cei care resping aceste valori. Dar, vreau să fie foarte clar: orice tentativă de a învinge aceste valori prin violenţă şi teroare va eşua. Mâine dimineaţă, parlamentul se va reuni în mod normal".

VIDEO
Atac terorist în inima Londrei
Scene de şoc şi groază în piaţa parlamentului londonez. Un şofer a intrat intenţionat cu maşina în pietonii aflaţi pe podul Westminster. Mai multe persoane au fost rănite. Una dintre ele, o femeie, a decedat, în ciuda intervenţiei medicilor. Apoi, bărbatul a izbit vehiculul în poarta legislativului, în încercarea de a pătrunde în curtea palatului. A atacat un poliţist pe care l-a înjunghiat. Ofiţerul a murit în urma rănilor. Fostul premier polonez Radoslaw Sikorski a fost martor la atentat.

Radoslaw Sikorski, fost premier polonez: "Am auzit zgomote metalice puternice şi am crezut că a fost o coliziune, apoi am văzut căzând om după om. Potrivit obişnuinţei mele de vechi ziarist, mi-am închis telefonul şi am privit mai cu atenţie scena. Am văzut cinci oameni întinşi pe jos, şi pe trotuar şi pe carosabil şi am înţeles că a fost un act deliberat".

Premierul Theresa May a convocat comitetul Cobra, care gestionează crizele de securitate, iar serviciile de securitate consideră că este un act de terorism.

Amber Rudd, ministrul de interne: "Am fost informată de Poliţia Metropolitană şi de serviciile de securitate. Ministerul Securităţii a fost ţinut la curent. Este un incident în derulare şi vom informa permanent guvernul. Prioritatea principală a executivului este asigurarea securităţii cetăţenilor săi".

Theresa May, care se afla în Parlament în momentul atacului, a fost evacuată de urgenţă. Clipe de coşmar au traversat şi oamenii prinşi de incident în Roata Mileniului, aflată în imediata apropiere a Palatului Westminster, şi închisă la cererea poliţiei. A fost blocat accesul şi în staţia de metrou din zonă şi pe străzile care duc spre clădirea legislativului. În urma incidentului, parlamentul scoţian a suspendat dezbaterile privind organizarea unui referendum asupra secesiunii.

VIDEO
Europarlamentarul Traian Ungureanu, la Ora de Știri
Europarlamentarul Traian Ungureanu a comentat, la Ora de Știri, atacurile de la Londra.

VIDEO
Brad Strinu, un român la Londra
Un român aflat la Londra, Brad Strinu, s-a aflat la momentul atentatului în zona incidentului şi ne-a relatat cum a trăit acel moment. El ne-a trimis şi fotografiile pe care le-a făcut în acele clipe de groază.

VIDEO
Felix Totolici, pentru Ora de Știri
Corespondentul RRA Felix Totolici, cu ultimele detalii de la Londra, pentru Ora de Știri. Noi amănunte despre atacatori.

(w300) Tobias EllACTUALIZARE 22.20 Parlamentarul conservator Tobias Ellwood, subsecretar in Ministerul de Externe britanic, a fost declarat eroul zilei după ce a fost fotografiat încercând să îi salveze viaţa poliţistului înjunghiat, potrivit BBC Online. Fost ofiţer militar, Tobias Ellwood i-a făcut şi respiraţie gură la gură poliţistului înjunghiat, dar acesta a murit, în cele din urmă.

ACTUALIZARE 21.46 Spitalul Kings College, unde sunt internaţi cei doi români - un bărbat şi o femeie - a anunţat că a primit 8 răniţi în total de la incidentul Wetsminster, dintre care doi sunt grav răniţi.


VIDEO
Felix Totolici, ora 21.00
ACTUALIZARE 21.20 Femeia care a murit a fost scoasă din ape, căzuse în Tamisa, a transmis corespondentul RRA la Londra, Felix Totolici.

VIDEO
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache
ACTUALIZARE 21.02 "Cei doi români sunt internaţi la King's College, cred, verificăm asta, a declarat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, la emisiunea România 9. Când vor fi exact localizaţi, vom şti şi care este starea lor. Bărbatul urma să-şi facă o radiografie la picior".

VIDEO
MAE: 2 români răniți la Londra
ACTUALIZARE 20.36 Doi români, un bărbat şi o femeie, se numără printre cei răniţi pe podul Westminster, în atacul cu SUV-ul care a intrat în grupul de oameni, potrivit lui Paul Ciocoiu, purtător de cuvânt al MAE. Femeia a fost rănită uşor, bărbatul mai serios. Ei au fost internaţi.

ACTUALIZARE 20.29 MAE: Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale.

Precizăm faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833​; +44 20 76036694​; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluţia situaţiei, menţine legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

ACTUALIZARE 20.11 Cum a început incidentul de lângă Parlament, potrivit BBC:


VIDEO
Ioana Dumitrescu și Felix Totolici, atacurile de la Londra
ACTUALIZARE 20.08 Printre răniţi sunt trei liceeni francezi, a transmis Telejurnalul.

VIDEO
Purtătorul de cuvânt al Scotland Yard
ACTUALIZARE 20.03 În total, sunt patru morţi, trei civili şi poliţistul înjunghiat, anunţă Scotland Yard.

ACTUALIZARE 19.40 Cea de-a doua persoană care a murit în atacul de la Westminster este chiar poliţistul înjunghiat, a anunţat BBC Online.

ACTUALIZARE 19.32 Parlamentarii şi toţi ceilalţi aflaţi în clădire sunt evacuaţi, a postat Michael German pe Twitter.

(w300) Parlamentu

VIDEO
Felix Totolici, ora 19.00
ACTUALIZARE 19.05 O a doua persoană decedată în atac a fost confirmată de corespondentul RRA la Londra, Felix Totolici, pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 18.57 Poliţia are un martor ocular important, în persoana unui ofiţer de poliţie. El a asistat la incident şi nu este rănit.

ACTUALIZARE 18.56 Premierul Theresa May a convocat o reuniune de urgenţă a Guvernului britanic în această seară.

ACTUALIZARE 18.47 Declaraţii ale Scotland Yard: "Atacatorul a fost împuşcat de poliţişti. Britanicii să evite zona Parlamentului, locurile adiacente, bulevardul Victoria. Este o anchetă în desfăşurare. Rugăm pe oricine care a filmat incidentul să ne trimită aceste detalii. Nu vă pot spune numărul victimelor sau cât de gravă este starea lor de sănătate. Trecem în revistă toate forţele de poliţie. Cerem cetăţenilor să ne alerteze la orice eveniment care ridică suspiciuni. Avem un martor care este audiat. Incidentul a fost încheiat, nu pot specula asupra lui. Avem o operaţiune în desfăşurare".

ACTUALIZARE 18.17 O femeie a murit în incidentul de la Westminster şi mai multe persoane sunt rănite, iar unele dintre ele au răni grave, potrivit BBC, care citează un doctor de la spitalul St Thomas'.

ACTUALIZARE 18.14 La sediul Parlamentului britanic au fost chemaţi şi geniştii, după găsirea unui pachet suspect.

ACTUALIZARE 18.12 Doi suspecţi au fost reţinuţi, transmite The Independent.

ACTUALIZARE 17.35: Momentul găsirii poliţistului înjunghiat a fost fotografiat de James Tapsfield

(w300) Momentul c

Poliţia metropolitană a comunicat că incidentul de la Westminster este tratat ca un act terorist.


ACTUALIZARE 17.35: Imagini LIVE de la Londra, postate de BBC:

ACTUALIZARE 17.29: Mai multe împuşcături au fost raportate în apropierea Palatului Westminster, al Parlamentului britanic, anunţă BBC. Politicienii şi jurnaliştii din Parlament au rămas blocaţi în Parlament. Premierul Theresa May a fost escortată în afara clădirii de către un polițist în haine civile și urcată într-o maşină, cu care a părăsit zona.

Acum primul ministru este în siguranţă, potrivit unui purtător de cuvânt al biroului ei, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde se afla Theresa May în momentul atacului.

ACTUALIZARE 17.19: Un poliţist ar fi fost rănit cu un cuţit - postează Sky News, pe Twitter:


 

 

ACTUALIZARE 17.16: Martorii oculari au spus văzut o persoană înarmată cu un cuţit în perimetrul Parlamentului, în timp ce jurnalistul Quentin Letts a afirmat că oamenii de securitate au împuşcat un om care a atacat un polițist.

 

Un elicopter a aterizat în piaţa Parlamentului britanic Westminster.

ACTUALIZARE 17.11: Fotografia de mai jos a fost postată recent de un martor. În ea se vede o maşină care s-a oprit în gardul Parlamentului britanic.

 

 

 

Un alt jurnalist pomeneşte despre un zgomot puternic în apropierea Parlamentului, urmat de ţipete. Un poliţist ar fi fost atacat.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI