Doi români, arestați în Italia pentru angajări ilegale, violență, amenințare și maltratare

Un nou scandal de exploatare a izbucnit în Italia. Și printre victime, și printre cei care profitau de naivitatea lor se află cetățeni români. Ambasadorul nostru în Italia s-a deplasat de urgență în zona Toscana-Veneto, acolo unde a fost semnalat cazul.

13 Septembrie 2018, 19:39 (actualizat 13 Septembrie 2018, 20:39) Știrile TVR |

Doi români stabiliți în Italia și un italian au fost arestați pentru angajări ilegale, violență, amenințare și maltratare.

Aduceau muncitori din România, Polonia și Albania. Îi exploatau în sectorul agricol și în construcții. Îi obligau să lucreze până la 11 ore pe zi, fără contract de muncă, fără nicio asigurare de sănătate.

Lucrătorii ajungeau în Italia fără nimic în buzunar. Primeau inițial un depozit de 500 de euro. Se scădeau apoi din el salariul de 4-5 euro pe oră, costul locului unde dormeau și hrana primită zilnic.

Contractul era semnat pe un an. La sfârșit, se pomeneau tot fără bani.

Nu au primit niciodată un fluturaș de salariu, nici dovezi că le-ar fi fost achitate contribuțiile la asigurările sociale.

"Nu este primul caz (de sclavie - n.red.), așa este! Guvernul Republicii Italiene acționează, dar și forul legislativ, pentru a opri acest fenomen. A fost dată o lege prin intermediul căreia sunt pedepsite toate aceste fapte de trafic, de sclavie modernă" - Natalia Intotero, ministrul românilor de pretutindeni.

Autoritățile române au fost informate imediat despre acest caz.

Întreaga afacere era administrată, de fapt, de italianul arestat.

Cei doi români erau "caporalii" lui. Se ocupau cu recrutarea forței de muncă, transport, cazare de cele mai multe ori în barăci fără condiții minime de igienă.

Ancheta în urma căreia a fost descoperit acest caz de exploatare a pornit de la moartea în urma unui atac de cord la Rufina, Florența, anul trecut, a unui român angajat la recoltarea măslinelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI