Doi poliţişti au fost reţinuţi în cazul bărbatului decedat după intervenţia brutală a agenţilor din Piteşti

18 aprilie 2021, 11:13

ACTUALIZARE Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan.

„Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a spus Marius Ştefan.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

„La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim procurorul.

Moartea bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti a fost una violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, a declarat, duminică, medicul şef Dan Manu, care a prezentat rezultatele autopsiei.

„Dorim să prezentăm rezultatele preliminare ale autopsiei. (…) Am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui”, a spus Dan Manu.

În urma evenimentului de vineri, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă, iar cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

 

Moartea a fost violentă, a declarat medicul șef Dan Manu, bărbatul a murit prin asfixie mecanică.

„Dorim să prezentăm rezultatele preliminare ale autopsiei. (…) Am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui„, a spus Dan Manu, în prezenţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, instituţie ce efectuează cercetări în acest caz.

Laboratorul de toxicologie medico-legală m-a informat că are o alcoolemie de peste 2 la mie. Infarct nu este, (…) sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic„, a precizat Dan Manu.

În urma evenimentului de vineri, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă, iar cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, afirmă că ancheta în cazul Piteşti este îndreptată spre lămurirea completă a tuturor împrejurărilor cauzei şi că trebuie stabilită clar o eventuală contribuţie a participanţilor.

Vreau să vă asigur că ancheta este, în momentul de faţă, îndreptată spre lămurirea completă a tuturor împrejurărilor cauzei. Având în vedere contextul în care s-au produs aceste leziuni, trebuie să stabilim clar o eventuală contribuţie a participanţilor. Toţi poliţiştii aflaţi la faţa locului au fost audiaţi şi cei care au sosit imediat după producerea evenimentului„, a declarat Marius Ştefan, duminică, într-o conferinţă de presă la Piteşti.

El a menţionat că vor fi făcute demersuri pentru a ataşa la dosar înscrisuri, de a verifica dacă bărbatul decedat suferea de vreo boală gravă şi dacă figura cu evidenţe la medicul de familie.

În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă – pentru că am aşteptat şi concluziile preliminare ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate. Noi urmează să interpretăm toate probele, (…) trebuie văzut în acest moment participanţii efectiv, modul de poziţionare a lor asupra victimei, sunt mai multe elemente„, a mai spus prim-procurorul.

Marius Ştefan a adăugat că se va aprecia asupra efectuării în continuare a urmăririi penale, adică este posibil ca anumite persoane să dobândească şi calitatea de suspect în acest caz.

Un bărbat, de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator şi a murit, vineri, în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde izbucnise un incendiu.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că moartea bărbatului din Piteşti, survenită în timp ce poliţiştii încercau să-l încătuşeze, este tragică, dar este convins că se va clarifica foarte repede situaţia şi că va fi stabilit vinovatul.

„Pentru mine, ca ministru al Afacerilor Interne, când moare un om în timpul unei intervenţii a ISU, Poliţie, Jandarmerie, structurile noastre este cu adevărat o tragedie. Ştiu ce s-a întâmplat acolo. În timp ce asigurau intervenţia ISU la un incendiu, poliţiştii de la Secţia 2 de Poliţie Piteşti au încercat să încătuşeze un bărbat în vârstă de 63 de ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care refuza să părăsească locaţia şi devenise recalcitrant. Din păcate, bărbatul de 63 de ani a intrat în stop cardio-respirator şi cu toată intervenţia echipajului de ambulanţă, care era la faţa locului, din păcate acesta a decedat. Ancheta este preluată de către un procuror şi sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz, cine se face vinovat de moartea acestui om, indiferent de cum s-ar fi comportat el, pentru că eu, de fiecare dată, tuturor angajaţilor MAI le cer să acţioneze cu calm şi responsabilitate”, a spus Lucian Bode.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite