Doi noi sfinți, în calendarul ortodox. Mitropolitul Iosif Naniescu și Gheorghe Pelerinul au fost canonizați

Doi noi sfinţi în calendarul ortodox. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost proclamată canonizarea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul. Decizia de canonizare a fost luată anul trecut. Moaştele celor doi sfinţi rămân, spre închinare, în CatedraLa Mitropolitană din Iaşi.

25 Martie 2018, 13:37 (actualizat 25 Martie 2018, 14:41) |
Doi noi sfinți în calendarul ortodox
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Liturghia a fost oficiată de Prefericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Iosif  Naniescu s-a născut în Basarabia, în 1818. A devenit episcop vicar al Țării Românești, apoi a fost ales episcop al Argeșului. Doi ani mai târziu a devenit mitropolit al Moldovei. În timpul său s-a finalizat zidirea Catedralei Mitropolitane din Iași. Tot el a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași. Este considerat unul dintre cei mai mari mitropoliţi al Moldovei. Ziua sa de pomenire a fost stabilită la 26 ianuarie, când a trecut la cele veșnice.

Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în 1864, în Șugag, astăzi în județul Alba. A fost căsătorit, dar și-a găsit chemarea la cele sfinte și a plecat în pelerinaj. S-a așezat la Piatra Neamț, unde a primit o cămăruță în turnul clopotniței unei biserici. A umblat desculț și cu capul descoperit până la sfârșitul vieții, indiferent de anotimp. Ziua sa de pomenire este 17 august.

Mitropolitul Iosif Naniescu şi Gheorghe Pelerinul au fost canonizaţi anul trecut.  Prin proclamarea de astăzi, ei devin sfinți, iar oamenii pot veni să se închine la moaștele lor în Catedrala Mitropolitană din Iași.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI