Doi medici oncologi la peste 8.600 de bolnavi de cancer. Două luni de așteptare pentru un consult. „Ce să facem dacă asta-i situația?”

14 septembrie 2017, 20:55

O lungă aşteptare, într-o luptă contracronometru. Aşa este vizita la medic a bolnavilor de cancer din Buzău.

Un bărbat intervievat de echipa Ştirilor TVR a aşteptat două luni ca să-i vină rândul la consultaţie. Are cancer la mai multe organe şi are nevoie ca de aer de îngrijiri medicale.

E foarte greu, dar ce să facem dacă asta-i situația? Nu se ajunge poate dânsul, nu se ajunge – face și la spital, face și aici și nu se ajunge. Cine știe ce situație gravă este la spital acolo?„.

Holul din policlinica Buzău este plin de oameni suferinzi. În spatele fiecărui chip se ascunde o luptă crâncenă pentru viaţă.

Surse medicale din cadrul Spitalului județean Buzău au confirmat că zilnic la cabinetul de oncologie din policlinică se prezintă cel puțin 2 cazuri noi de cancer.

Sunt peste 8 mii de pacienţi în tot judeţul.

Unul dintre cei doi specialişti în oncologie din oraş lucrează într-o unitate sanitară privată şi vine doar 3 ore pe zi la stat. Pacienţii fac procedurile de chimioterapie doar sub supravegherea asistentelor, oricum suprasolicitate.

Lipsa medicilor oncologi, a tratamentelor şi a aparatelor pentru radioterapie este însă o boală care s-a întins în toată ţara.

Potrivit profesorului doctor Ion Christian Chiricuță, medic primar redioterapeut, zeci de mii de pacienți nu au acces la radioterapie. Sunt cam 60 de radioterapeuți la 20 de milioane de oameni.

În 2016, în ţara noastră erau 495 de medici oncologi şi rezidenţi. Insuficienţi pentru numărul mare de pacienţi. Clujul şi Capitala au cei mai mulţi, în timp ce sunt judeţe cu doar 4, 2 sau chiar şi un singur medic oncolog. Aşa se întâmplă de exemplu în Călăraşi, Covasna, Buzău. Iar lista nu se opreşte aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite