Doi din cinci copii spun că au fost supuşi cyberbullying-ului

7 februarie 2023, 14:09

Putem să afirmăm cu tărie că, cel puţin în ceea ce priveşte ca ţară, avem toate măsurile luate, astfel încât să se facă o diferenţă şi o protecţie clară între ceea ce aduce bun internetul şi care vine la pachet şi deodată cu negativul. Legea protecţiei drepturilor copilului, care a fost recent adoptată în formă nouă de către Guvern, (…) prevede articole substanţiale care se referă la protecţie copilului în general din ţara noastră privind abuzurile, privind neglijările, privind tot felul de situaţii negative pe care le poate întâmpina, inclusiv în zona de online„, a spus Firea.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion a arătat că instituţia pe care o reprezintă are în vedere o serie de măsuri pentru diminuarea fenomenului, printre acestea numărându-se formarea pe competenţe digitale, în cadrul PNRR, a 100.000 de profesori din România, prin punerea în aplicare a ordinului de ministru prin care va fi mărit numărul de consilieri şcolari cu nu mai puţin de 50%.

„Creşterea este spectaculoasă, pentru că în acest moment avem aproximativ 2.300 de consilieri şcolari, persoane dedicate care pot discuta cu copiii alte probleme decât ecuaţii şi analize sintactice”, a spus Sorin Ion.

Conform studiului Salvaţi Copiii, procentul de 40% reprezintă o creştere de 3% faţă de anul trecut, 20% dintre copii care au fost jigniţi pe internet mărturisind că acest lucru se întâmplă cel puţin o dată pe săptămână.

Fenomenul se înregistrează cu precădere la adolescenţi/liceeni, unde acest lucru se petrece într-o măsură „semnificativ ridicată”. Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decât a băieţilor care au avut o astfel de experienţă.

17% dintre copii, în special adolescenţii şi băieţii, afirmă că au postat sau trimis mesaje jignitoare, persoanele cunoscute online, alături de prieteni, fiind principalii autori indicaţi de respondenţi când vorbesc de jigniri pe internet.

Doar trei din zece victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident. Implicarea părinților este esențială.

Conform sondajului, 77% dintre copii afirmă că petrec cel puţin trei ore zilnic pe internet, aceasta însemnând activităţi recreative şi nu didactice.

Sondajul, aflat la cea de-a şaptea ediţie, a fost realizat online, în a doua jumătate a lunii ianuarie, pe un eşantion de 2.400 de respondenţi cu vârste între 8 şi 17 ani.

Salvaţi Copiii anunţă că la linia de raportare a abuzurilor din cadrul programului Ora de net s-au primit anul trecut aproape 9.000 de solicitări. În cele mai multe cazuri au fost raportate imagini sau materiale înfăţişând abuz sexual asupra copiilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite