Doi cetăţeni ruşi care au fugit de mobilizare, autorizaţi să solicite statutul de refugiat în Coreea de Sud

Coreea de Sud justiție
Coreea de Sud justiție
14 februarie 2023, 09:09

Începând din octombrie anul trecut, cei doi bărbaţi ruşi trăiesc blocaţi în interiorul aeroportului internaţional Incheon, după ce au fugit din Rusia pentru a refuza să lupte contra Ucrainei.

Ei au ajuns în Coreea de Sud în speranţa că vor obţine azil în această ţară, dar cererea lor a fost respinsă de autorităţile de la Seul: evitarea mobilizării în cadrul unei armate nu constituie un motiv îndreptăţit pentru a obţine statutul de refugiat în Coreea de Sud, unde orice bărbat apt trebuie să efectueze 18 luni de serviciu militar obligatoriu.

Acest refuz i-a determinat pe cei doi cetăţeni ruşi să se adreseze justiţiei, rămânând între timp blocaţi timp de câteva luni în zona de tranzit a aeroportului Incheon.

”Salutăm decizia tribunalului”, a declarat avocatul Lee Jong-chan, care îi reprezintă pe cei doi bărbaţi ruşi, precum şi pe un al treilea a cărui cerere a fost respinsă.

”Ei au venit aici pentru a evita să ucidă persoane nevinovate şi să fie ucişi într-un război iniţiat de ţara lor de origine. A fost nevoie de patru luni pentru a obţine dreptul de a cere statutul de refugiat”, a adăugat avocatul.

Cei doi bărbaţi ruşi pot totuşi părăsi aeroportul şi se pot instala în Coreea de Sud în timpul procedurii de obţinere a statutului de refugiat, care poate dura şi câţiva ani.

Al treilea cetăţean rus are dreptul de a contesta în apel decizia din cazul său, dar între timp va trebui să rămână în zona de tranzit a aeroportului Incheon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite