Doi candidați în al doilea tur al prezidențialelor, drumuri diferite pentru Franța

24 aprilie 2017, 15:10

Marine Le Pen a descris imigraţia în masă ca pe o tragedie pentru Franţa. Din cauza imigranţilor, Le Pen spune că nu se mai simte acasă la ea în ţară.

Marine Le Pen: „Vă spun că intenţia mea este de a vă proteja. Prima mea acţiune, primul meu gest în calitate de preşedinte, va fi acela de a redefini frontierele Franţei„.

Marine Le Pen are politica tipică dreptei radicale din Europa: anti-imigraţie, eurosceptică, promovează protecţionismul, susţine reintroducerea francului, ieşirea din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană. Este fiica lui Jean-Marie Le Pen, politician care în România a fost deseori comparat cu Corneliu Vadim Tudor.

Susţinătorii Marinei Le Pen sunt în majoritate tineri, dezamăgiţi de partidele naţionale şi de situaţia economică. Ei nu au trăit însă retorica rasistă şi antisemită a fondatorului Frontului Naţional.

Fiica lui şi-a nuanţat mult mesajul, a relansat partidul şi insistă că este naţionalistă, nu de extremă dreapta.

Tatăl ei a vizitat în anii ‘90 România. Marine Le Pen a venit aici anul trecut pentru susţinerea europarlamentarului român de extremă dreapta Laurenţiu Rebega.

În planul politicii externe, Marine Le Pen este o susţinătoare a lui Vladimir Putin şi a anexării Crimeii.

Marine Le Pen a descris votul de acum ca pe o alegere între „patriotismul” ei şi „globalizarea sălbatică” a contracandidaţilor, în fruntea cărora este Emmanuel Macron.

La 39 de ani, Macron a fost cel mai tânăr dintre candidaţii principali. Înainte de a se implica în politică a fost bancher de investiţii la Rothschild. A ajuns consilier prezidenţial şi ministru al Economiei în guvernul Valls.

Emmanuel Macron: „Da, am decis ca împreună să fim principalii actori ai acestei generaţii, să ne asumăm conducerea, să ne asumăm responsabilitatea unei generaţii care va merge mai departe„.

Macron nu este parlamentar şi nici nu a candidat vreodată pentru vreun post public.

A creat partidul „En Marche!” tocmai ca să se poată înscrie în cursa pentru prezidenţiale. Macron se adresează în special tinerilor. Doctrina sa nu este definită clar – împrumută elemente şi de la stânga, şi de la dreapta.

Crede în statul social şi în libera iniţiativă. Apără societatea multietnică şi a promovat dreptul partenerilor de acelaşi sex de a adopta copii.

Susţine energiile regenerabile şi investiţiile în infrastructura de acest tip. Ar vrea reduceri masive în impozitele pentru corporaţii dar propune, pe de altă parte, măsuri sociale ca acoperirea integrală de către stat a costurilor medicale pentru ochelari, lucrări stomatologice şi proteze auditive.

Dacă va câștiga alegerile, Macron va face istorie. Niciodată până la el un lider de centru al unei mişcări politice nou înfiinţate nu s-a putut apropia de Élysée.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite