Doi ani de la primul caz de COVID-19 din China

11 decembrie 2021, 18:41

Poate că a fost de la o vânzătoare care lucra în piață; un virus, trecut de la animal la om, cum sunt atâtea, rabia de exemplu – sau alte atâtea teorii despre cum acest virus a ajuns să dea peste cap o lume întreagă.

În acești doi ani am auzit nume noi, pentru mulți: de partea variantelor oficiale și vaccinurilor, directorul Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adanom Ghebreyesus.

De cealaltă parte, oameni ca Robert F Kennedy, nepotul fostului președinte american, susținut de mulți care cred că suntem victime ale unor subversiuni de dimensiuni planetare și istorice.

În acești doi ani de pandemie în toată lumea au murit peste 5 milioane de oameni.

Totalul estimat e de aproape 270 de milioane de cazuri. Credeam la început că e o răceală mai urâtă – însă apoi am început să ne îmbolnăvim, au început să ni se ducă rude și prieteni.

Aproape un milion 800 de mii de români s-au infectat cu noul coronavirus. Şi peste 57 de mii au murit, potrivit datelor oficiale.

Am sperat în medicamente-minune, susținute de lideri ca Donald Trump sau Jair Bolsonaro – dar dacă sunt așa de bune, de ce n-au efect și încă mor oameni?

Unii au încredere în asemenea tratamente dar nu și în vaccinuri – pentru că acești doi ani ne-au dat peste cap nu doar viețile și economiile, ci și percepția despre riscuri.

Cele cunoscute sunt acceptabile, chiar dacă sunt mai mari decât cele necunoscute. De decenii, lideri politici și oameni de știință spun că o pandemie cu o boală respiratorie bate la ușă. Pentru unii, au fost anunțuri codate; pentru alții, semnale de alarmă legitime cărora nu le-am dat curs.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă