Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, în arest la domiciliu, în cazul opririi instalației de oxigen la TIR-ul ATI. Precizări din partea unității medicale

16 iunie 2021, 13:04

La audieri, instalatorul a recunoscut fapta, în timp ce șeful său își susține în continuare nevinovăția, spun surse din anchetă.

Expertiza de specialitate și probele adunate îi indică însă ca principali suspecți pentru manevrarea deficitară a aparaturii din tirul ATI.

Ancheta a relevat un întreg lanț de telefoane, delegări și eschive din clipa în care a fost semnalată o avertizare în unitatea mobilă. S-a ajuns la șeful serviciului tehnic al spitalului. Cum acesta nu era la serviciu, au trimis un instalator să se ocupe de problemă, dar care nu știa ce să facă, spun procurorii.

Angajații reținuți ar fi victime ale unui sistem viciat, crede președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Contactat, șeful DSU, Raed Arafat, a refuzat să facă vreun comentariu.

Despăgubirile solicitate de familiile victimelor depășesc 1 milion de euro.

ACTUALIZARE Două persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul morții celor trei pacienți din TIR-ul de terapie intensivă aflat în curtea Spitalului „Victor Babeș” din Capitală. Este vorba despre angajați ai unității medicale, care ar fi manevrat greșit instalația de oxigen.

După o analiză de aproape două luni, experții au stabilit că este vorba despre o eroare umană. Raportul lor a fost înaintat în urmă cu aproape două săptămâni.

Unul dintre angajații spitalului ar fi manevrat greșit instalația de oxigen. Practic, în loc să scadă nivelul de oxigen, l-a crescut și în acel moment au intrat în funcțiune sistemele de autoprotecție ale TIR-ului. Toată aparatura a încetat să mai funcționeze.

Șeful Serviciului Tehnic de la Spitalul Victor Babeș și un instalator au fost reținuți în urma audierilor de la Serviciul Omoruri.

Potrivit unor surse judiciare, urmează și alte audieri.

ACTUALIZARE Angajaţii Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” care au fost reţinuţi miercuri în urma tragediei din aprilie îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi, se precizează într-o informare de presă a unităţii medicale.

„Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienţi au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectaţi bolnavii de COVID 19 -, conducerea şi personalul unităţii sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei. Precizăm faptul că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi”, afirmă instituția, citată de Agerpres.

Conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării „depline a adevărului”.

„Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”, se mai arată în document.

Pe 12 aprilie, 3 pacienți bolnavi de COVID și-au pierdut viața la unitatea mobilă de terapie intensivă abia inaugurată în incinta spitalului bucureștean „Victor Babeș”.

Departamentul pentru Situații de Urgență a arătat atunci că toate ventilatoarele au intrat simultan în avarie.

Imediat procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite