Documentarul „Tatăl meu, Imre”, realizat de Andreea Ştiliuc, jurnalist la TVR Iaşi, în finala prestigiosului concurs internaţional URTI Grand Prix

2 octombrie 2020, 08:55

„Am descoperit subiectul acum șase ani, când am participat din partea TVR la un workshop organizat de CIRCOM Regional la Budapesta. Atunci am început să visez că, într-o zi, povestea va deveni film”, mărturisește Andreea Știliuc, cea care semnează, totodată, regia, montajul, dar și imaginea documentarului, alături de directorul de imagine Relu Tabără, colegul său de la TVR Iași.

Filmul prezintă povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit, care a supravieţuit tragediei. Creaţiile lui Imre Kinszki sunt tratate de cunoscători asemenea celor ale lui Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy. Cu toate acestea, fotografiile sale sunt încă necunoscute publicului.

Filmul „Tatăl meu, Imre” a fost realizat de Andreea Ştiliuc, jurnalist la TVR Iaşi, ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Andreea Ştiliuc semnează regia, montajul și o parte a imaginii. Din echipă a făcut parte și Relu Tabără (director de imagine).

Filmat la Budapesta, documentarul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Fiica sa, Judit, a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.

„Tatăl meu, Imre” a mai fost premiat la Docuart, Prix Circom, Simfest și a fost desemnat și cel mai bun film documentar la cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț” de la Gura Humorului, în 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite