DOCUMENTAR. 95 de ani de la naşterea actorului, regizorului şi scenaristului Ion Lucian. În 2004 actorul a fost decorat de preşedintele Franţei, Jacques Chirac

Ion Lucian, actor, regizor, scenarist, s-a născut la 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A jucat, de-a lungul anilor, sute de personaje din dramaturgia românească şi universală şi a semnat regia a peste o sută de spectacole. În 2004 a fost decorat de  preşedintele Franţei, Jacques Chirac.

22 Aprilie 2019, 09:00 (actualizat 22 Aprilie 2019, 10:04) |
Ion Lucian

A absolvit, în 1945, Academia Regală de Artă Dramatică din Bucureşti, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). A fost un actor complet, jucând în spectacole de comedie şi dramă, în spectacole de revistă, pe micul şi pe marele ecran, în spectacole de teatru radiofonic. Ion Lucian a fost, totodată, un om de teatru complet, ca actor, regizor, autor dramatic, director de teatru şi coordonator de proiecte teatrale, ocupându-se cu dragoste şi dăruire de domeniul teatrului pentru copii şi tineret.

A jucat pe scena Teatrul de Operetă ''Alhambra'', în anii '40, apoi la Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Bulandra), la Teatrul ''Nottara'', apoi, din anii '60 până în 1990, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. A fost fondator şi director al Teatrului pentru Copii ''Ion Creangă'' (1964-1972) şi al Teatrului ''Excelsior'' din Bucureşti (1990-2012).

Ion Lucian a făcut parte din distribuţia piesei ''Celebrul 702'', de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, a cărei premieră a avut loc la 5 ianuarie 1961 şi care a constituit prima reprezentaţie a Teatrului de Comedie. La 24 decembrie 1964, Teatrul ''Ion Creangă'' din Bucureşti îşi începea activitatea odată cu premiera piesei ''Harap Alb'', în regia lui Ion Lucian, directorul noii instituţii. Decretul de constituire a Teatrului ''Ion Creangă'', instituţie fondată de Ion Lucian, a fost emis la 4 mai 1965.

La 10 aprilie 1964 avea loc la Teatrul de Comedie premiera piesei ''Rinocerii'', pe un text de Eugen Ionescu, în regia lui Lucian Giurchescu, avându-i ca protagonişti pe Radu Beligan, Ion Lucian şi Sanda Toma.

Ion Lucian a jucat, de-a lungul anilor, sute de personaje din dramaturgia românească şi universală şi a semnat regia a peste o sută de spectacole. Dintre piesele în care a jucat amintim: "Mincinosul" de Carlo Goldoni; "Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello; "Ţara surâsului" de Franz Lehár; "Nu se ştie niciodată" de G. B. Shaw; "Câinele grădinarului" de Lope de Vega; "D'ale Carnavalului" de I. L. Caragiale; "Rinocerii" de Eugen Ionescu; "Scaiul" de Georges Feydeau; ''Regele Cerb'' de Carlo Gozzi; ''Procesul d-lui Caragiale'' de M. Ştefănescu; ''Svejk în al doilea război mondial" de Bertold Brecht, ''Insula'' de Mihail Sebastian ş.a.

A fost invitat în calitate de actor şi regizor în Italia, Belgia, Franţa, Japonia, Canada, SUA. Printre spectacolele pentru copii regizate de Ion Lucian şi montate la teatre din Franţa, Canada, Belgia, Japonia, SUA, Italia, se numără ''Cocoşelul neascultător'', "Snoave cu măşti" şi "Pinocchio".

Din filmografia sa amintim: ''Două lumi şi o dragoste'' (1945, regia Victor Gertler), ''Viaţa învinge'' (1951, regia Dinu Negreanu), ''Gelozia bat-o vina'' (1954, regia Elena Negreanu), ''Afacerea Protar'' (1955, regia Haralambie Boroş), ''Alo?...Aţi greşit numărul'' (1958, regia Andrei Călăraşu), ''D' ale carnavalului'' (1958, regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheles), ''Doi vecini'' (1958, regia Geo Saizescu), ''Titanic-vals'' (1964, regia Paul Călinescu), ''Mofturi 1900'' (1964, regia Jean Georgescu), ''Rămăşagul'' (1984, regia Ion Popescu-Gopo), potrivit volumului "1234 cineaşti români". A făcut parte, de asemenea, din distribuţia filmului "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer, a cărui premieră a avut loc în 2010.

Imediat după evenimentele din 1989, Ion Lucian a simţit nevoia să înfiinţeze un teatru pentru copii şi astfel a luat fiinţă, la 1 aprilie 1990, cu sprijinul Ministerului Culturii, Teatrul Excelsior, ''teatrul tuturor copiilor'', cum avea să-l numească fondatorul său. După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate (Franţa, Canada, Belgia, Elveţia), după zeci de spectacole prezentate publicului în diverse săli, Teatrul Excelsior şi-a deschis stagiunea 1996-1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în strada Academiei 28. La 4 mai 2011 a fost inaugurat noul sediu al Teatrului Excelsior, evenimentul fiind urmat de premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz", în sala care avea să poarte numele maestrului Ion Lucian."Mi s-a împlinit un vis de 20 de ani (...) Este unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa mea. L-am aşteptat ca un vis, iată că s-a împlinit. Acum este un moment cu adevărat fericit", declara Ion Lucian în momentul inaugurării noului sediu al Teatrului Excelsior.

În 1995 a fost montat pe scena Teatrului Odeon spectacolul "Supeul" de Jean Claude Brisville, regia Florentina Enache, rolurile principale fiind deţinute de Radu Beligan şi Ion Lucian. În noiembrie 1997, la Teatrul Excelsior a avut loc premiera spectacolului ''Nemaipomenitele aventuri ale lui Nils'', o adaptare de Ion Lucian, în regia Mihaelei Boboc-Manea. La 2 aprilie 2003 a avut loc, în premieră absolută, la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul ''Marginea eternităţii'' de Ion Lucian şi Andrei Dorobanţu, în regia lui Ion Lucian, avându-i în distribuţie pe actorii Ion Lucian, Florin Zamfirescu, Florian Pitiş, Doru Ana, Constantin Dinulescu ş.a., eveniment teatral ce s-a înscris în cadrul ''Săptămânii franco-române a ştiinţelor şi tehnicii''.

Mai amintim dintre spectacolele în care a jucat: ''Ceasornicăria Taus'' de Gellu Naum, regia Mircea Marin (premiera oficială la 22 februarie 2001), realizat de Theatrum Mundi în colaborare cu Teatrul Bulandra; ''Legenda ultimului împărat'', de Valentin Nicolau (premiera în 2002), de la Teatrul Naţional Bucureşti; ''...Escu'', de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija, în care Ion Lucian a interpretat rolul Conu' Iorgu. La 20 mai 2004 a avut loc, la Teatrul ''Ion Creangă'', premiera spectacolului muzical ''Cenuşăreasa'', o adaptare de Ion Lucian şi Virgil Puicea, în regia lui Ion Lucian.

S-a numărat, alături de alte nume importante ale vieţii teatrale româneşti şi invitaţi de marcă din Franţa, Elveţia, Belgia, Ucraina, printre participanţii la Festivalul de teatru franco-român ''Coup de Théâtre'', organizat în perioada 20 martie - 7 aprilie 2004, la Bucureşti, de Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei.

Ion Lucian a fost distins, în 2000, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. În cadrul spectacolului de gală intitulat ''Vârsta de Aur'', din 9 decembrie 2001, de la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, i-a fost decernat un premiu special.
La cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, din 2002, a primit un premiu pentru întreaga activitate, iar la ceremonia din 2003 de decernare a Premiilor naţionale în domeniul teatrului, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, a primit Premiul pentru întreaga activitate artistică.

În 2004 lui Ion Lucian i-a fost conferit, prin decret al preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii statului francez. Distincţia încununează activitatea remarcabilă a lui Ion Lucian desfăşurată în spaţiul francofon. Ion Lucian a fost, totodată, din 1973, membru al Uniunii Scriitorilor din Franţa.

I-au fost decernate titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti şi de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior. În 2007 a primit Premiul de excelenţă la ediţia a V-a a Festivalului Comediei Româneşti "festCO", de la Bucureşti.

Se numără, alături de Mircea Albulescu, Mia Braia, Gigi Căciuleanu, Ion Caramitru, Dina Cocea, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Marcel Iureş ş.a., printre cei 42 de actori, regizori, dansatori, interpreţi de muzică din volumul "Amintirea ca un parfum", un album cu fotografii şi interviuri, al scriitoarei Silvia Kerim, lansat în 2007. La 23 decembrie 2010 a fost lansat un al treilea CD de autor din colecţia "Mari actori români" - volumul "Taclale", acesta fiind dedicat marelui actor Ion Lucian.

Ion Lucian a încetat din viaţă la 31 martie 2012, la Bucureşti. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor. În decembrie 2012 a avut loc ceremonia de decernare, in memoriam, a patru stele, pentru Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, şi Şerban Ionescu, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti.

 

 

sursa

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI