Document strategic la Ministerul Mediului. Peste 200 de experți sprijină elaborarea unui plan de politică forestieră pentru următorii 10 ani

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va primi sprijinul a peste 200 de experţi în elaborarea unui document strategic, ce va pune bazele de fundamentare a opţiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a României pentru următorii 10 ani.

11 August 2020, 10:50 (actualizat 11 August 2020, 10:59) |
Politica forestieră, proiect pentru următorii 10 ani

"României îi lipseşte o strategie pentru pădurile ţării, care să fie urmată de toţi actorii din acest sector. Fără aceasta riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiţi. Anul acesta, vremea rea a pus la pământ păduri întregi din Europa: peste 200 de milioane de metri cubi de lemn au fost doborâţi de manifestările severe ale vremii. România a fost printre cele mai puţin afectate state de acest fenomen. Însă, schimbările climatice şi adaptarea pădurilor la acestea, protejarea biodiversităţii şi ameninţările ei, lemnul de foc necesar populaţiei, provocarea de a asigura resurse pentru industria lemnului, preocuparea pentru surse continue de finanţare pentru întregul sector - sunt teme care trebuie gândite şi planificate în proiecţia următorilor 10 ani. Sper ca acest document pe care-l vom finaliza în luna noiembrie să fie o bază solidă pentru viitoarea Strategie Naţională Forestieră a României", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES, experţii implicaţi în elaborarea documentului strategic sunt reprezentanţi ai universităţilor de profil, institutelor de cercetare, ocoalelor silvice de stat şi private, gărzilor forestiere, asociaţiilor de proprietari de păduri, organizaţiilor non-guvernamentale, dar şi ai industriei de exploatare şi prelucrare a lemnului.

Cei 200 de experţi vor participa la discuţii în cadrul a trei grupuri de lucru stabilite în acest sens: grupul socio-economic, grupul de mediu şi grupul de guvernanţă.

Conform calendarului de lucru, documentul privind opţiunile strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere din următorii 10 ani va fi finalizat până în 30 noiembrie 2020, iar întâlnirile grupurilor de lucru sunt programate în perioadele 7 - 20 septembrie 2020 şi 19 octombrie - 7 noiembrie 2020.

Totodată, începând din 16 noiembrie 2020, documentul rezultat va fi în dezbatere publică.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI