Descoperire neaşteptată la o şcoală din Arad. În timpul unor lucrări de reabilitare, muncitorii au găsit o casetă de amintiri în pereţii primei şcoli evreieşti din Transilvania. Clădirea din centrul oraşului a fost ridicată în anul 1832 din contribuţiile celor mai înstărite familii de evrei de atunci. Pentru istorici, documentul încastrat în perete într-un cilindru de zinc, scris cu o caligrafie impecabilă, este o veritabilă capsulă a timpului.
Muncitorii care lucrau la renovarea clădirii, aflată acum în proprietatea unei universități din Arad, au dat din întâmplare peste cilindrul care conține valorosul document.
Scris impecabil pe o hârtie foarte scumpă la acea vreme, are o lungime de 4 metri și conține date importante legate de istoria zonei, în anii de mijloc ai secolului al XIX-lea.
În 1832, în zonă a fost construită prima școală evreiască de băieți din Arad, cu contribuția importantă a negustorilor evrei.
Manuscrisul se află într-o eprubetă de sticlă protejată de un cilindru de zinc. Tocmai de aceea s-a păstrat intact până în zilele noastre.
Capsula timpului se află acum în custodia muzeului din Arad și va fi păstrată în condiții speciale.