Document istoric descoperit în pereții unei școli din Arad, în timpul reabilitării

Descoperire neaşteptată la o şcoală din Arad. În timpul unor lucrări de reabilitare, muncitorii au găsit o casetă de amintiri în pereţii primei şcoli evreieşti din Transilvania. Clădirea din centrul oraşului a fost ridicată în anul 1832 din contribuţiile celor mai înstărite familii de evrei de atunci. Pentru istorici, documentul încastrat în perete într-un cilindru de zinc, scris cu o caligrafie impecabilă, este o veritabilă capsulă a timpului.

08 Septembrie 2021, 18:54 (actualizat 08 Septembrie 2021, 23:10) Știrile TVR |

Muncitorii care lucrau la renovarea clădirii, aflată acum în proprietatea unei universități din Arad, au dat din întâmplare peste cilindrul care conține valorosul document.

Scris impecabil pe o hârtie foarte scumpă la acea vreme, are o lungime de 4 metri și conține date importante legate de istoria zonei, în anii de mijloc ai secolului al XIX-lea.

În 1832, în zonă a fost construită prima școală evreiască de băieți din Arad, cu contribuția importantă a negustorilor evrei.

Manuscrisul se află într-o eprubetă de sticlă protejată de un cilindru de zinc. Tocmai de aceea s-a păstrat intact până în zilele noastre.

Capsula timpului se află acum în custodia muzeului din Arad și va fi păstrată în condiții speciale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI