Guvernul pune lacătul pe cheltuielile bugetare. Plata drepturilor salariale câștigate în instanță de angajații de la stat, amânată pentru 2024. Economist: La un moment dat, vor trebui să taie din ce în ce mai mult

24 octombrie 2023, 19:27

Nu înghețăm cheltuielile, doar le ordonăm, a explicat premierul Marcel Ciolacu, întrebat despre măsurile pe care guvernul vrea să le adopte pe finalul anului, pentru a ține deficitul bugetar sub control.

Marcel Ciolacu, despre ordonanţa de înghetare a cheltuielilor din administraţie: Nu îngheț cheltuielile, le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată

Printre instituțiile vizate sunt primăriile, care și-au făcut un obicei din a organiza festivaluri și concerte în ultimele luni din an. Excepție de la măsurile de limitare a cheltuielilor se va face pentru evenimentele organizate de primari de ziua comunei sau a orașului, sau pentru cele pregătite la finalul anului.

În Capitală, primarul Nicușor Dan se laudă că va aloca un buget dublu pentru luminițele de Crăciun.

Economiștii susțin că, în lipsa unor măsuri, riscurile de a pierde fonduri europene sunt foarte mari. Potrivit lor, măsurile sunt mai degrabă insuficiente și vin prea târziu.

Alexandru Bodislav, economist: E doar o mișcare de cârpeală asupra situației economice, încă țin focusul pe ceva ce au reglat la maximul pe care îl puteau regla, respectiv cheltuiala publică, și acum așteaptă să fie lăudați de Comisia Europeană și într-un fel să li se dea mai mult drept în a depăși deficitul. (…) La un moment dat, vor trebui să taie din ce în ce mai mult.

Potrivit unor surse, prin ordonanța de urgență de înghețare a cheltuielilor, specialiștii din Ministerul Finanțelor se așteaptă la economii de 8 miliarde de lei.

Prin actul normativ, de exemplu, plata drepturilor salariale câștigate în instanță de angajații de la stat va fi amânată pentru 2024.

Banii rezultați din reducerea cheltuielilor vor merge la fondul de rezervă al Guvernului.

Prioritate la finanțare în ultimele luni ale anului vor avea proiectele europene din PNRR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite