Dobânzile mari încetinesc creditarea. Economiștii atenționează că indicele IRCC va crește din nou, de la 1 aprilie

25 ianuarie 2023, 20:25

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Volumul total al împrumuturilor acccesate de către populație și companii a depășit 363 de miliarde de lei, la sfârșitul anului trecut. Creditarea a scăzut ușor în decembrie, în comparație cu luna noiembrie. Totodată, a avut cel mai mic ritm anual de creștere: doar 12,1%.

În cazul populației, creditarea și-a încetinit ritmul de creștere, atât pentru locuințe, cât și pentru consum, potrivit datelor Băncii Naționale. A crescut, însă, pentru alte scopuri.

Economiștii pun încetinirea creditării pe seama dobânzilor mai mari, mai ales la împrumuturile în lei.

Ionuț Dumitru, economist-şef al unei bănci comerciale: Dacă costul de finanțare crește, evident că cererea se diminuează. Lucrurile s-au mai deteriorat pe finalul anului trecut, când perspectiva economică a fost clar una de decelerare.

În schimb, împrumuturile în valută au devenit tot mai căutate, mai ales de companii, pentru că au costuri mai mici.

Daniel Dăianu, preşedinte, Consiliul Fiscal: Este bine să iei credite în moneda în care obții veniturile tale. O economie care depinde de departe numai de creditarea în valută este extraordinar de vulnerabilă.

Odată cu încetinirea creditării a crescut economisirea. Volumul depozitelor s-a majorat cu 3,6% în decembrie, în comparație cu noiembrie. A fost cea mai mare creștere lunară din 2022.

Andrei Perianu, analist financiar: Dacă pui banii într-un depozit, ai dobânzi de până la 7-8%, care, acum un an, doi, erau 1-2%. Și aceasta aduce un efect de stimulare pentru oameni să economisească, mai degrabă decât să consume și să facă cheltuieli noi.

Economiștii Băncii Naționale ne recomandă să ne facem bine calculele, dacă vrem să luăm un credit, în perioada următoare.

Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, BNR: Deocamdată, vom avea o continuare de menținere a ratelor dobânzilor pe palierul actual sau chiar de creștere a lor pentru creditele luate pe IRCC. Totuși, avem perspectiva ca, până spre sfârșitul anului, lucrurile să se amelioreze.

Indicele Robor la 3 luni a scăzut, azi, la 7,27% și se menține la cele mai mici valori din ultima jumătate de an.

În schimb IRCC, ar urma să crească la 5.98%, de la 1 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă