Dobânzile la depozite, în scădere. Unii clienți vor lua la scadență mai puțini bani decât au depus

2 martie 2019, 17:27

După apariţia Ordonanţei 114 care impune noi taxe, băncile şi-au luat măsuri pentru limitarea pierderilor. Iar cei care plătesc vor fi clienţii.

În cazul în care doriți să țineți banii în bancă este bine să ştiţi pe ce puteţi miza: există site-uri specializate care actualizează datele despre costuri şi dobânzi aproape în timp real.

Să spunem că avem 10 mii de lei pe care vrem să îi depunem în bancă pentru 12 luni. Calculatorul ne va arăta băncile, tipul de depozite, dobânda oferită și, foarte important, dobânda reală, după scăderea taxelor bancare și a impozitelor. Astfel, în multe cazuri câștigul real va fi negativ. Practic, pierdem între 15 și 80 de lei, fără a calcula inflația. Aceeași situație o regăsim și la depozitele în valută. Dacă punem 10 mii de euro în bancă, într-un de zile am putea pierde și 100 de euro.

Reprezentanții băncilor au încercat în repetate rânduri să convingă autoritățile de efectele negative ale ordonanței.

În România, dobânda reală la un credit de nevoi personale de 10 mii de lei poate depăși 10 %. În Franța, dobânzile pentru împrumuturi pornesc de la 1,4% și pot urca spre 6 la sută, în funcție de perioada de rambursare. Şi alte ţări occidentale au dobânzi similare.

În Franţa puteţi cere ajutorul unui consilier financiar sau consilier fiscal, acesta, în baza capacității de rambursare, poate negocia cu diferite bănci cele mai bune dobânzi pentru dumneavoastră.

Băncile spaniole au oferte variate la credite, iar împrumuturile de până la 10 mii de euro au dobânzi între 4 și 8 la sută, în timp ce depozitele la termen nu aduc beneficii mai mari de 0,25 la sută.

Conform statisticilor BNR, în decembrie 2018 depozitele populației însumau aproape 200 de miliarde de lei, în creștere cu 11 procente. Iar creditele depăşeau 20 de miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite