Dobânzile la creditele în lei nu vor mai fi calculate în funcție de ROBOR, ci de un nou indicator bazat pe tranzacțiile interbancare

29 martie 2019, 14:22

Indicele în funcție de care se stabilesc majoritatea ratelor în lei va avea o altă formulă de calcul. Nu pentru toată lumea însă.

Dobânzile la creditele în lei nu vor mai fi calculate, începând cu data de 2 mai, în funcție de indicele ROBOR ci de un nou indicator care va fi determinat pe baza tranzacțiilor interbancare. Mai precis va fi determinat pe baza dobânzilor la care se împrumută băncile una pe alta.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că noile condiții se vor aplica doar pentru creditele noi și pentru acele credite  pentru care românii cer refinanțare. Măsura este necesară, potrivit ministrului, pentru a preveni situațiile în care ROBOR-ul este manipulat sau speculat, iar românii sunt puți să plătească taxe nejustificate.

O altă modificare anunțată este taxa pe activele financiare nete ale băncilor care va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, după o şedinţă de Guvern în care au fost aprobate modificările Ordonanţei 114/2018.

Taxa se va reduce de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață de peste 1%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă