Dobânzile la care se împrumută statele din zona euro au crescut semnificativ după alegerile din Italia. "Din acest cocktail din ce în ce mai neplăcut nu mai lipsea decât riscul politic, care a venit în weekend"

Randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani emise de mai multe state din zona euro au crescut luni până la niveluri fără precedent în ultima decadă, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, informează AFP.

26 Septembrie 2022, 16:56 (actualizat 26 Septembrie 2022, 17:10) Știrile TVR |
Zona EURO

De exemplu, randamentele pentru obligaţiunile franceze pe 10 ani au urcat luni în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) până la 2,71%, un nivel nemaiîntâlnit după luna iunie 2012. Această creştere intervine în aceeaşi zi în care Guvernul francez şi-a prezentat proiectul de buget pentru 2023, conform căruia anul următor intenţionează să împrumute de pe pieţele financiare o sumă record de 270 de miliarde de euro.

Randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe 10 ani au urcat şi ele până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe 10 ani au urcat până la 2,12%, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

De la începutul anului, dobânzile la care se împrumută statele din zona euro sunt în creştere rapidă, din cauza înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene, care luptă împotriva unei inflaţii care a atins un maxim istoric de 9,1% în luna august în zona euro.

Însă această creştere rapidă riscă să agraveze situaţia economică din Europa, regiune a cărei economie este deja ameninţată de explozia preţurilor la energie.

"Din acest cocktail din ce în ce mai neplăcut, nu mai lipsea decât riscul politic, care a venit în weekend", susţin analiştii de la firma de gestionare de active Apicil.

Partidul post-fascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia. FdI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, astfel că liderul formaţiunii, Giorgia Meloni, a revendicat conducerea următorului guvern.

"Principala îngrijorare a investitorilor cu privire la Meloni este dacă noul guvern italian de extremă dreaptă se va îndepărta de reformele adoptate de Draghi, care au permis Italiei să obţină sprijinul UE", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI