Dobânzi mai mari la creditele în lei. ROBOR la trei luni a depășit 3%, a crescut și indicele de referință pentru împrumuturile mai noi

3 ianuarie 2022, 18:43

În vara trecută, ROBOR la 3 luni scăzuse până la 1,50%, dar de atunci prețurile și inflația au crescut și, odată cu ele, și dobânzile. Vedem practic o dublare a indicelui în doar 6 luni. Și o accelerare a creșterii din octombrie.

La un credit ipotecar mediu de 225.000 de lei pe 30 de ani, luat înainte de mai 2019, rata lunară a ajuns la 1.425 de lei acum. Cu 175 de lei mai mare ca acum 3 luni.

IRINA CHIȚU, analist financiar: În primul rând, simt în buzunare și în ratele lunare crescute cei care au credite dependente de ROBOR. Acum avem un ROBOR de 3,02%, dar nu e la fel de mare ca în ianuarie 2020. Atunci era de 3,19, dar ne îndreptăm și sigur se va depăși această cotație în următoarele luni.

Scumpirea începe să se simtă și pentru cei care au credite luate din mai 2019, când au intrat în vigoare noi reguli de calculare a dobânzilor. Din cauza decalajului de calcul, aceștia au avut în trimestrul trecut dobânzi în scădere, dar trendul s-a schimbat și pentru ei.

ADRIAN CODÎRLAȘU, vicepreședintele CFA România: Dobânzile, la tot ce înseamnă credite, fie că e de consum, fie că e credit luat de companii prin credit bancar sau prin emisiune de obligațiuni, aceste rate de dobândă vor crește în continuare. Ciclul de-abia a început. Probabil va continua și anul viitor. Măcar doi ani vom avea aceste rate de dobândă în creștere.

Creșterea dobânzilor a urmat deciziilor prin care BNR a majorat dobânda cheie în scopul frânării inflației. Următoarea decizie de acest fel a băncii centrale ar putea fi luată peste o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite