Dobânzi în creştere şi rate mai mari la credite. Economiștii spun că majorarea dobânzilor are legătură directă cu creșterea inflației

20 august 2021, 19:47

Indicele Robor la 3 luni a urcat, vineri, la 1,57%, cel mai ridicat nivel de la începutul verii, dar rămâne mai mic decât era în perioada similară a anului trecut.

De exemplu, acum, rata pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, e mai mare cu 12 lei față de cât era în iunie, arată calculele analiștilor.

Economiștii spun că majorarea dobânzilor are legătură directă cu creșterea inflației, care a ajuns la 5 la sută, cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

Altfel spus, băncile au scumpit creditele pe care și le acordă între ele pentru a recupera din pierderile cauzate de inflație, adică de scăderea puterii de cumpărare. Din acest motiv, cresc și dobânzile împrumuturilor pentru persoanele fizice.

Dragoş Cabat, analist financiar: Nimeni nu îşi mai doreşte să îşi împrumute partenerii aşa de mult în pierdere. Este o uşoară tendinţă de majorare a dobânzilor, dar ele nu cred că vor depăşi în niciun caz 2,5, maxim 3% până la sfârşitul anului.

Pentru a preveni o creștere și mai mare a ratelor, în august, Banca Centrală a decis să păstreze dobânda cheie la nivelul actual, de 1,25%.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: Înainte de o majorare a dobânzilor mesajul nostru este limpede. Nu scăderii dobânzilor!

Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreşedinte CFA România: Cred că va lua măsuri mai degrabă în anul viitor, nu în acest an pentru că încă sunt riscuri la nivelul economiei. Și anume acest val 4 care rămâne să vedem cât de puternic va afecta economia. Și apoi majorări de rată de dobândă.

De la începutul crizei sanitare, Banca Națională a României a redus continuu dobânda-cheie, pe care o menține la un minim istoric de la începutul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă