Doar unul dintre cele opt aparate de radioterapie cumpărate de statul român în 2018 este funcțional. Între timp, bolnavii de cancer sunt puși pe liste de așteptare

În sfârşit, a devenit funcţional primul aparat de radioterapie cumpărat cu bani de la Banca Mondială. Centrul a fost inaugurat azi, la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Pacienţii din Maramureş şi din judeţele limitrofe vor beneficia de un tratament modern, la standarde europene. Până azi, bolnavii erau duşi cu maşina la Oradea. Mulţi alţi pacienţi vor aştepta în continuare pe liste, pentru că, deşi Banca Mondială ne-a dat bani pentru aparatură modernă, încă de acum doi ani, centrele nu sunt gata. Asta deşi listele de aşteptare se întind pe câteva luni.

03 Aprilie 2019, 21:35 (actualizat 03 Aprilie 2019, 21:42) |
Moartea vine pe lista de așteptare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Centrul de radioterapie din Baia Mare a fost inaugurat în ropote de aplauze. Compartimentul are 10 paturi. Aparatul, care este unul de ultimă generaţie, va putea trata anual 700 de pacienţi. Ţinteşte precis zonele afectate de cancer. Ţesutul sănătos din jurul tumorii este protejat.

17,9 milioane de euro a împrumutat statul român de la Banca Mondială pentru a cumpăra opt aparate de radioterapie. Celelalte şapte centre din București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova nu sunt încă gata, deşi contractele au fost semnate înca din 2017, iar livrarea componentelor a început în august 2018.

Unul dintre aparate a fost dus la Institutul Oncologic din Bucureşti. Cel mai probabil, va putea fi folosit din luna iunie. Pana atunci, în acest spital, nu mai sunt preluaţi noi pacienţi, pentru că nu exista suficient personal specializat.

La Spitalul Colţea din Capitală a fost scos din uz unul din cele două aparate de radioterapie. A fost cumpărat unul nou de Primărie, care a costat peste un milion de euro, dar va deveni funcţional abia din iunie. Acum, medicii fac faţă cu greu numărului mare de bolnavi, asa ca vin în spital la 5 dimineața si pleacă după ora 21.

În România, pacienţii pot face gratuit radioterapie în 27 de centre. În unele spitale, oamenii sunt nevoiţi să aştepte două luni până încep terapia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI