Doar un sfert din suprafața agricolă este asigurată contra calamităților. După un an de pierderi cauzate de secetă, firmele de asigurări vin cu oferte speciale

26 octombrie 2022, 17:52

Seceta a cuprins aproape toată țara. Cele mai afectate au fost culturile de porumb, floarea soarelui și grâu. Autoritățile au încheiat constatarea pagubelor pe 954.000 de hectare. Fermierii încă mai fac bilanțul pierderilor și așteaptă să fie despăgubiți de autorități.

Nicolae Stroescu, inginer agronom: Pierderi au fost foarte mari, de aproximativ 50%. A fost un an foarte greu, a fost un an cu temperaturi ridicate, în zonă cu o lipsă de apă.

Gore Linca, fermier: Așteptăm mila Domnului. Dacă vrea să ne-o dea.

O soluție ar fi polițele de asigurare împotriva riscului calamităților naturale. Dar suprafața protejată e încă redusă, chiar dacă seceta a distrus, constant, culturile în ultimii ani. Doar un sfert din terenurile arabile sunt asigurate.

Asigurător: Anul acesta am încheiat la 1,4 milioane de hectare. Cam puțin. La nivel de România cam 2 milioane de hectar se asigură, 2,5 milioane.

Acum, tot mai mulți fermieri sunt interesați să asigure culturile în caz de secetă. Firmele de asigurări au venit cu oferte speciale la cel mai mare eveniment agricol al anului.

Cristian Barbu, reprezentant companie de asigurări agricole: Putem asigura orice preț, producția și trebuie să ne spuneți exact unde sunt culturile, în ce județe, pentru că în fiecare județ e diferit.

Horia Lupu, director general companie de asigurări agricole: Noi ne raportăm la deficitul de umiditate relativă a solului, și nu la producție. Dacă datele din anul respectiv de asigurare sunt mai mici decât media istorică, automat se acordă o despăgubire.

Ministerul Agriculturii pregătește un fond de sprijin care să poată fi accesat în cazul calamităților naturale.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Fondul mutual de anul viitor zic eu că va putea fi funcțional. Construim acest fond, vom asigura pe de-o parte și din fondurile statului acest fond, va fi și o parte contributivă a fermierilor.

Fermierii au depus aproape 5.000 de cereri pentru a primi finanțare de la autorități pentru încheierea de prime de asigurare. Bugetul pus la dispoziție a fost suplimentat deja la 16,5 milioane de euro, dar cererea de fonduri e mai mare. Statul acoperă 70% din valoarea primei de asigurare plătită de către fermieri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite