„Doar se fereau de gloanțe”. Noi detalii absurde despre recruții ruși trimiși să lupte în Ucraina

Soldați ruși
Soldați ruși
17 noiembrie 2022, 11:10

De la începutul mobilizării, recruții ruși au raportat deseori că au fost trimiși pe front fără o pregătire adecvată, instruire, echipament sau chiar fără hrană și medicamente esențiale. Există, de asemenea, cazuri în care soldații au fost constrânși să se întoarcă pe linia frontului, în ciuda obiecțiilor lor. Iată o altă poveste, cea a 12 bărbați din Novosibirsk care au încercat să își convingă comandamentul să îi lase să plece din unitățile de luptă de pe linia frontului, scrie Meduza.

Alexei (numele său a fost schimbat), în vârstă de 30 de ani, din Novosibirsk, a servit în armată în urmă cu aproximativ 10 ani. A fost mobilizat la 26 septembrie 2022, iar o lună mai târziu a fost urcat într-un tren alături de alți recruți și li s-a promis că antrenamentul va continua când vor ajunge la destinație. În schimb, relatează publicația online NGS.ru, au fost staționați într-un sat (numele acestuia nu a fost dezvăluit) și au petrecut următoarele patru zile construind o tabără într-o pădure din apropiere. La 1 noiembrie, a declarat Elizaveta, soția lui Alexei (numele ei a fost, de asemenea, schimbat), bărbații mobilizați au primit veste antiglonț și căști de protecție. Apoi au pierdut legătura timp de 10 zile. Următoarea dată când Alexei și-a sunat soția a fost la 12 noiembrie.

„Pe scurt, au fost trimiși imediat pe linia frontului, sub foc. Artileria mergea fără oprire. Au găsit un fel de casă abandonată acolo și au dormit în ea. Nu aveau mâncare sau apă. Era clar că nu aveau niciun fel de comandă. Nu știau ce să facă în continuare. Pe 8 noiembrie, el și colegii săi au scris un raport în care spuneau că nu mai pot continua. Și-au predat armele și au fost mutați într-un loc sigur”, a declarat Elizaveta, relatând ceea ce i-a spus soțul ei.

Iulia, soția unui alt bărbat mobilizat din Novosibirsk, a povestit reporterilor ce s-a întâmplat cu bărbații în acea perioadă: „Pe data de 3 au fost trimiși pe front. […] S-au ascuns într-o căsuță, sub focul lansatoarelor de rachete Grad. I-am întrebat: «Ați tras în ceva în acele zile?». Soțul meu mi-a spus că nu au tras deloc, nu au avut ocazia, doar se fereau de gloanțe.”

Potrivit Elizavetei, în afară de soțul ei, 11 bărbați au refuzat să participe la luptă. Ei au scris un raport comun, în care se spunea: „Nu sunt de acord să efectuez serviciul în unitățile de luptă înaintate, din cauza lipsei de pregătire morală, psihologică și fizică. Sunt de acord să efectuez serviciul în unități din spate și în teritoriile deja eliberate”.

Iulia a declarat că cei care au refuzat să servească pe front au fost trimiși într-o tabără într-o regiune de frontieră, unde a sosit poliția militară la 15 noiembrie. Ea a spus că aceștia au promis că îi vor transfera pe cei mobilizați într-o unitate de reparații, deși se îndoiește că comandanții își vor respecta promisiunea.

„Soții noștri nu au refuzat să servească! Dar au cerut un examen medical, care nu a fost efectuat niciodată, și să le dea un fel de muncă în spate, sau poate într-o fabrică. Vor fi de acord să muncească non-stop, dar nu pe front, sub acele rachete Grad și bombardamente, fără o pregătire adecvată”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă