„Doar oamenii lor au voie să intre în acest subiect”. Cum s-a transformat Rusia Unită dintr-un partid al puterii într-un partid al războiului

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
29 iulie 2022, 11:25

Drept urmare, precum mulți alți politicieni, Turceak și-a găsit nișa în retorica „ultrapatriotică”, excursii în Donbas și comparații constante ale acestui război cu Marele Război Patriotic. Turceak a subliniat faptul că bunicul său a ajuns la Berlin în 1945, după care a fost trimis în regiunea Rivne, din Ucraina, unde a „a scos din pădure această mizerie rămasă”: „Comparând poveștile bunicului cu ceea ce am văzut în Donbas, în timpul evenimentelor din aceste patru luni, nimic nu s-a schimbat. A fost doar un război neterminat. Și președintele nostru, forțele noastre armate pun acum capăt acestui război”. În siajul lui, mulți membri ai Rusiei Unite au trecut la o retorică similară.

La început, pentru partid „nișa” găsită a fost transportul de ajutor umanitar – acesta a fost escortat personal în Donbas de către membri ai Rusiei Unite, ceea ce, potrivit interlocutorilor Meduza, le-a permis lui Turceak și anturajului său „să strălucească permanent în Donbas”.

În curând, Rusia Unită a început să deschidă „centre umanitare” sau „centre de ajutor” de partid în autoproclamatele DPR și LPR, precum și în teritoriile Ucrainei ocupate de trupele ruse. Acolo, membri ai Rusiei Unite distribuie ajutoare umanitare (mâncare, medicamente, cartele SIM cu numere rusești), încercând să câștige loialitatea localnicilor. Unul dintre primele astfel de centre a fost deschis la Mariupol, în 24 martie, chiar înainte ca orașul să fie ocupat complet de trupele ruse. În a doua jumătate a lunii iulie, Turceak a raportat că erau deja peste 30.

„Rusia va reconstrui totul. Acum trebuie să finalizăm operațiunea. Apoi constructorii și toată lumea se vor îngrămădi – și vom face totul. Vom reconstrui totul”, a promis Turceak.

Treptat, conducerea Rusiei Unite a stabilit „coordonatori” de partid pentru teritoriile ocupate – deputați ai Dumei de Stat din partidul de guvernământ. Cab atare, DPR este supravegheat de unul dintre liderii „Frăției de luptă”, Dmitri Sablin; pentru LPR este fostul șef cazac al Armatei Marelui Don, Victor Vodolațki; în partea ocupată a regiunii Herson este adjunctul și fostul șef al Molodejki ONF (o mișcare creată pe baza Frontului Popular panrus), Igor Kastiukevici; iar în Zaporojie este parlamentarul Artem Biceaev.

În cadrul Rusiei Unite, există și coordonatori pe domenii de activitate. De exemplu, deputata din Duma de Stat, Iulia Drojjina supraveghează treaba muncitorilor ruși în construcții din Donbas, iar deputatul (de formație medic) Dmitri Hubezov supraveghează deplasările medicilor ruși.

„Coordonatorii” organizează colectarea ajutorului umanitar în Rusia, canalizează convoaiele către „centrele de ajutor” și, de asemenea, decid în care dintre localități ar trebui deschis un astfel de centru. O sursă apropiată conducerii Rusiei Unite subliniază că „coordonatorii” nu au linii directoare clare cu privire la cât de mult ajutor umanitar trebuie trimis în Donbas: „Ei înșiși înțeleg și încearcă, recurgând la prietenii din mediul de afaceri”. După cum a scris Meduza mai devreme, firmele „prietenoase” cu partidul de guvernământ vor participa nu numai la colectarea ajutorului umanitar, ci și la reconstrucția Donbasului.

Surse Meduza apropiate de conducerea Kremlinului și a Rusiei Unite notează că „coordonatorii” sunt împărțiți condiționat în două grupuri:

  • Apropiați ai lui Andrei Turceak și Serghei Kirienko (prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse);
  • „personaje care au fost implicate de multă vreme în tema Donbas”, cum ar fi Dmitri Sablin.
  • „Relativ vorbind, acolo [printre coordonatori] nu există cadre [din zona] Volodin. Acum, doar oamenii lor au voie să intre în acest subiect și doar oamenii lor au voie să-l promoveze”, spune unul dintre interlocutorii Meduza.

Sursele notează că președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a fost cu adevărat gelos cu privire la călătoriile deputaților Rusiei Unite în Donbas și a încercat să-i critice pentru „activități necaracteristice pentru deputați”, precum și pentru cheltuieli suplimentare de deplasare. Dar a primit, rapid, un răspuns dur de la Turceak.

„Mi se pare că nu ar trebui să se acorde atenție unor astfel de declarații, declarații ale unor oficiali care sunt complet deconectați de realitate. Am spus deja că poate comenta numai cel care s-a aflat în mod direct acolo. Am fost acolo și mi-a lipsit totul. Și nu mi-am așezat pantalonii pe scaune confortabile”, a spus Turceak (deja în iulie, Volodin însuși a mers în LPR).

Unul dintre interlocutorii apropiați Administrației Prezidențiale a subliniat:

  • „Turceak îl poate atinge pe Volodin. Nu a existat nicio sugestie din partea Kremlinului cu privire la un răspuns dur la adresa speaker-ului, deși par a fi în categorii diferite de greutate – postul de speaker al Dumei de Stat este mai înalt în ierarhie. De asemenea, nemulțumirea exprimată public de Volodin nu a dus la nimic – grupul Rusia Unită din Duma de Stat a mers în Donbas”.

Relație specială cu președintele

Relația dintre Serghei Kirienko și Andrei Turceak este descrisă de sursele Meduza drept „aliată” și subliniază că este departe de o schemă „șef-subaltern”. Sursele mai precizează faptul că Kirienko este un „partener senior” cu care Andrei Turceak trebuie să-și coordoneze acțiunile.

„Totuși, Turceak are un trecut din Sankt Petersburg, o relație specială cu președintele. A devenit secretarul general al Rusiei Unite cu aprobarea personală a lui Putin. Kirienko nu-i poate comanda direct”, explică unul dintre interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin.

Potrivit surselor, în fiecare zi, Rusia Unită își coordonează acțiunile în Donbas cu subalternul lui Kirienko, șeful departamentului pentru politică internă a Kremlinului, Andrei Iarin (el monitorizează și activitatea administrațiilor „militar-civile” pro-ruse din teritoriile ocupate ale Ucrainei). De exemplu, potrivit interlocutorilor Meduza, cu el a trebuit să fie coordonate deplasările din ultimele luni ale deputaților și guvernatorilor care au vizitat și autoproclamatele LPR și RPD, și teritoriile ucrainene ocupate.

Anterior, Meduza a scris că Boris Rapoport, șef adjunct al departamentului de la Kremlin pentru activitățile Consiliului de Stat, lucrează și în Donbas. Acum, potrivit unor surse, el este cel care pregătește referendumuri privind anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate – Kremlinul plănuiește ca acestea să aibă loc în septembrie 2022.

„Acum, distribuția sarcinilor [între subalternii lui Kirienko] a fost stabilită – ca în Rusia în timp de pace. Iarin se ocupă de operatorii regionali, în timp ce departamentul Consiliului de Stat organizează alegeri, inclusiv referendumuri”, explică una dintre sursele Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale.

În același timp, alinierea forțelor în interiorul Rusiei Unite a fost aproape neschimbată de invazia Ucrainei de către Rusia. Sursele Meduza descriu influența lui Andrei Turceak asupra partidului drept una „serioasă”, dar notează că acesta încearcă să-și sporească rolul și, concentrându-se pe Donbas, să-și consolideze poziția în ochii lui Vladimir Putin. Interlocutorii subliniază faptul că președintele consideră în continuare Rusia Unită ca fiind „partidul său”. Potrivit a două surse Meduza, apropiate Kremlinului, Putin aprobă activitatea lui Turceak: „Andrei arată că face lucruri, nu vorbește”.

„El [Turceak] poate fi considerat acum omul din față al partidului, este adevărat. Dmitri Medvedev rămâne liderul Rusiei Unite, el influențează situația, nu lasă din frâu partidul, dar nu vrea să fie liderul său public din cauza ratingului scăzut al partidului. Prin urmare, omul din față al RU este Turceak, dar deciziile sale nu sunt întotdeauna definitive. În partid se stă cu ochii pe el”, spune una dintre sursele Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale.

Această sursă, precum și o alta, apropiată conducerii Rusiei Unite, susțin că printre acești „observatori” se numără secretarul general adjunct al partidului, Serghei Perminov, și șeful comitetului executiv, Alexander Sidiakin, care în activitatea lor sunt ghidați în primul rând de Serghei Kirienko. Potrivit surselor Meduza, împreună cu Turceak și oamenii săi, „limitează influența” lui Viaceslav Volodin asupra partidului.

În cadrul aparatului, Volodin este de multă vreme un oponent atât al lui Turceak, cât și al lui Kirienko. După demisia din funcția de prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale (în 2016), Volodin și-a păstrat oamenii în conducerea Rusiei Unite pentru o perioadă relativ lungă de timp. Secretarul general al partidului a fost deputatul din Duma de Stat, Serghei Neverov, șeful comitetului executiv a fost Maxim Rudnev. Acest lucru nu i s-a potrivit lui Serghei Kirienko. După ce conducerea partidului s-a schimbat, iar Andrei Turceak a condus Consiliul General, a început confruntarea dintre Volodin și Turceak pentru influența facțiunii Rusiei Unite din Duma de Stat, care era condusă de Neverov, acesta din urmă părăsind funcția din partid. După alegerile pentru Duma de Stat din 2021, fracțiunea Rusia Unită a fost condusă de fostul șef al Daghestanului, ex-viceministrul de Interne Vladimir Vasiliev, care nu a fost niciodată considerat omul lui Volodin.

Două surse apropiate Kremlinului spun că mass-media pro-guvernamentală nu are ordin de a-l „destinde” personal pe Andrei Turceak: „Promovate sunt acțiunile Rusiei Unite în ansamblu – au ajutat acolo, au făcut. Dar Turceak nu este în prim-plan”.

Aceștia subliniază că o astfel de „promovare” a activității partidului are loc în așteptarea „reformatării” Rusiei Unite. Acest lucru a fost conceput în cadrul blocului politic intern al Kremlinului chiar înainte de război – acum plănuiesc să ducă totul la îndeplinire după încheierea invaziei ruse (Administrația Prezidențială nu înțelege când și cum se poate termina).

„Operațiunea specială s-a schimbat mult, dar încă este clar că trebuie făcut ceva în privința partidului și a ratingului său”, a declarat unul dintre interlocutorii Meduza. El mai preizează că anume cum ar trebui să se schimbe, Kremlinul nu a formulat încă.

Acum, Administrația Prezidențială consideră că, până acum, pe fundalul războiului, nu se poate aștepta nicio exprimare deschisă a nemulțumirii legat de Rusia Unită – dar în toamnă, ratingurile partidului ar putea scădea și mai mult din cauza problemelor din economie.

Totodată, interlocutorii Meduza cred că Andrei Turceak (care este destul de fericit în cadrul partidului) își poate părăsi postul în viitorul apropiat. Ei sunt siguri că este puțin probabil să fie numit președinte al partidului în locul lui Dmitri Medvedev din cauza naturii „conflictuale” pe care Turceak o afișează adesea în retorica publică – de exemplu, într-un apel către Volodin pe tema deplasărilor în Donbas. Sursele Meduza se așteaptă ca Turceak să primească un post semnificativ în verticala puterii. Potrivit acestora, sunt luate în considerare diverse opțiuni pentru ascensiunea lui, inclusiv în Consiliul Federației, unde Turceak ocupă acum funcția de vice-speaker.

Andrei Turceak și Anastasia Kostikova, șefa Departamentului de Informații al Comitetului Executiv Central al Rusiei Unite, nu au răspuns la întrebările Meduza. Într-o conversație cu Meduza, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a subliniat că Vladimir Putin „evaluează pozitiv” activitățile lui Turceak, dar nu a comentat perspectivele sale de carieră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite