Doar mustrări scrise, la IPJ Timiş, după uciderea poliţistului Cristian Amariei de către un infractor

26 decembrie 2019, 13:01

„Discutăm despre o organizare a întregii acțiuni a celor de la Inspectoratul Județean care aveau informații, care trebuiau să intervină și să organizeze în mod corespunzător această acțiune. Acțiunea a fost efectuată defectuos ”, a declarat fostul şef al Poliţiei Române, Ion Buda.

Concluziile au fost anunțate de fostul șef al Poliției Române, Ion Buda, la scurt timp după ce agentul Cristian Amariei a fost ucis de Marcel Lepa, un infractor priculos căutat de autoritățile române.

Crima a avut loc pe 2 iunie, în localitatea Izvin din județul Timiș, în timpul unei acțiuni de prindere a lui Lepa.

După declarația dură a șefului poliției, 10 polițiști au fost cercetați de superiori. În raportul preliminar se arată că șeful serviciului de investigații criminale a postat un mesaj pe grupul de WhatsApp al șefilor din IPJ Timiș și chiar dacă nu a primit răspuns, a autorizat acțiunea de capturare a lui Lepa.

Mai mult, polițistul care îl urmarea pe infractor, după ce acesta îl împuşcase pe agentul Amariei, a rămas fără muniție. Iar polițistul de la urmăriri nu îl putea ajuta pentru că nu își luase pistolul.

Nici Cristian Amariei și nici colegul său nu aveau veste antiglonț. La Poliția orașului Recaș erau doar două astfel de veste și numai una putea fi folosită.

Acum, după o jumătate de an, au venit şi primele sancțiuni: cele mai aspre sunt mustrările scrise.

Le-au primit șeful Poliției Recaş, şi implicit al lui Cristian Amariei în momentul acţiunii, şeful Serviciului logistic din poliția județeană, adjunctul inspectorului şef din IJP. Alţi politişti implicaţi în cazul Lepșa au fost doar atenţionaţi iar procedura nu este încheiată pentru alte cadre ale ministerului.

Actualul ministru de Interne susține că pedepsele nu sunt mulțumitoare.

„Anchetele administrative le-am găsit încheiate când am venit eu la minister. E suficientă o mustrare scrisă? Din punctul meu de vedere nu sunt suficiente dar o anchetă odată închisă nu mai poate fi reluată” , a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Sindicaliștii îi sugerează însă lui Marcel Vela să îi verifice şi pe cei care au decis sancțiunile.

Sindicaliştii dau şi un exemplu: este sancţionat cu mustrare scrisă şi un agent care nu a purtat caschetă în timpul serviciului.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite