Doar 30 de minute în minus pe rețelele de socializare ne pot înviora starea de spirit

11 noiembrie 2022, 10:05

Utilizarea rețelelor de socializare a atins cote maxime odată cu restricțiile impuse de pandemie. Milioane de oameni s-au reorientat către Facebook, Instagram sau Twitter pentru a face față sentimenelor de izolare și anxietate.

Cu toate acestea, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor a atras și multe alte dezavantaje pentru utilizatori. Studiile care au analizat consecințele reorientării sociale în vreme de COVID către online au identificat în rândul utilizatorilor comportamente de dependeță emoțională puternică față de aceste platformele de socializare. Cercetătorii își exprimă îngrijorarea în legătură cu acest lucru și chiar discută despre o angoasă profundă generată de timpul excesiv pentrecut online.

Dar iată că cercetătorii de la Ruhr-Universitätt din Bochum din Germania vin cu o soluție. Doctor Brailovskaia și echipa sa au condus un experiment timp de două săptămâni, timp în care au analizat efectele asupra stării de bine a internauților prin reducerea utilizării rețelelor de socializare online și creșterea activității fizice. Și ghiciți ce! Funcționează!

Ei au recrutat aproximativ 640 de participați și i-au repartizat în patru grupuri de dimensiuni similare. Primul grup a fost rugat să reducă timpul zilnic petrecut pe rețelele de socializare cu 30 de minute pe tot parcursul experimentului. Al doilea grup a continut să folosească platformele de comunicare online în mod obișnuit, dar a fost rugat să crească activitatea fizică zilnică cu 30 de minute. În ceea ce privește grupul numărul 3, participanții au redus timpul petrecut online și au crescut perioada petrecută pentru exercițiile fizice, iar ultimul grup a fost rugat să își continuie rutina zilnică sub observația cercetătorilor pe toată perioada experimentului.

Descoperirile au arătat în mod clar că atât reducerea timpului petrecut pe rețelele de socializare în fiecare zi, dar și creșterea activității fizice au avut un efect pozitiv asupra bunăstării utilizatorilor. Mai mult de atât, combinație acestor două practici s-a dovedit benefică în ceea ce privește pofta de viață, a sentimentului de fericire și a reducerii stărilor depresive generate de utilizarea excesivă a platformelor de socializare online.

Un alt aspect interesant al experimentului îl reprezintă faptul că participanții din toate cele trei grupuri au petrecut mai puțin timp pe rețelele de socializare decât înainte chiar și după șase luni după încheierea fazei de intervenție de două saptămâni.

Acest lucru ne arată cât de vital este să ne reducem disponibilitatea online din când în când și să ne întoarcem la rădăcinile noastre umane. Aceste măsuri pot fi implementate cu ușurință în viața de zi cu zi, sunt complet gratuite și, în același timp, ne ajută să fim fericiți și sănătoși în era digitală.”, susține dr. Julia Brailovskaia.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite