Doar 2% dintre pacienți susțin că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii, potrivit unui sondaj al Ministerului Sănătății

28 decembrie 2022, 20:00

Doar aproximativ 2% dintre cei aproape 30.000 de pacienţi care au completat prin sms sau pe web formularul de feedback după externare, în luna octombrie, au scris că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii. Proporţia aproape că s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi lună din 2019. Cei mai mulţi nu vor să raporteze problema responsabililor anticorupţie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Nu e foarte mult 2%. Noi avem toleranţă zero faţă de acest tip de comportament şi aici, de asemenea, trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte, în ceea ce priveşte personalul medical, care în momentul de faţă este retribuit, cred eu, corespunzător, şi care, ştiţi bine, au fost ani de zile când medicii, asistenţii medicali erau foarte, foarte prost retribuiţi.

Reprezentanţii pacienţilor spun că, deşi fenomenul plicului s-a redus, cifrele din formularele de evaluare de după internare nu reflectă realitatea.

Vasile Barbu, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Avem relatări din zona de obstetrică. Se oferă între 1.000 şi 5.000 de lei, la medic. Pe zona de ortopedie şi chirurgie, protezarea de şold, de genunchi, se ajunge în unele cazuri până la 7.000 de lei. Aceste sume sunt cerute uneori indirect. Sunt şi pacienţi care încearcă, uneori fac chiar presiuni.

Tot mai mulți medici tineri le cer pacienților să-și schimbe mentalitatea și să nu mai vină cu șpagă, fenomen pe care-l consideră degradant moral.

Apelul publicat recent de cardiologul Ștefan Busnatu s-a viralizat. Medicul a transmis că sănătatea omului nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart, ci un act de umanitate. Şi Colegiul Medicilor condamnă fenomenul plicului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite