Doar 2% dintre pacienți susțin că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii, potrivit unui sondaj al Ministerului Sănătății

Fenomenul plicului cu bani în Sănătate s-a redus. Doar 2% dintre evaluările primite de la pacienți sunt negative, a declarat ministrul Sănătăţii, într-un interviu exclusiv pentru TVR, realizat de Diana Brâncuş. Reprezentanţii pacienţilor spun că, deşi tot mai mulţi medici, mai ales cei tineri, refuză să primească bani, sunt zone în care oamenii trebuie să pună în plic mii de lei. Sunt însă şi pacienţi care insistă cu plicul, deşi nu li se cere.

28 Decembrie 2022, 20:00 (actualizat 28 Decembrie 2022, 21:15) Știrile TVR |

Doar aproximativ 2% dintre cei aproape 30.000 de pacienţi care au completat prin sms sau pe web formularul de feedback după externare, în luna octombrie, au scris că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii. Proporţia aproape că s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi lună din 2019. Cei mai mulţi nu vor să raporteze problema responsabililor anticorupţie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Nu e foarte mult 2%. Noi avem toleranţă zero faţă de acest tip de comportament şi aici, de asemenea, trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte, în ceea ce priveşte personalul medical, care în momentul de faţă este retribuit, cred eu, corespunzător, şi care, ştiţi bine, au fost ani de zile când medicii, asistenţii medicali erau foarte, foarte prost retribuiţi.

Reprezentanţii pacienţilor spun că, deşi fenomenul plicului s-a redus, cifrele din formularele de evaluare de după internare nu reflectă realitatea.

Vasile Barbu, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Avem relatări din zona de obstetrică. Se oferă între 1.000 şi 5.000 de lei, la medic. Pe zona de ortopedie şi chirurgie, protezarea de şold, de genunchi, se ajunge în unele cazuri până la 7.000 de lei. Aceste sume sunt cerute uneori indirect. Sunt şi pacienţi care încearcă, uneori fac chiar presiuni.

Tot mai mulți medici tineri le cer pacienților să-și schimbe mentalitatea și să nu mai vină cu șpagă, fenomen pe care-l consideră degradant moral.

Apelul publicat recent de cardiologul Ștefan Busnatu s-a viralizat. Medicul a transmis că sănătatea omului nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart, ci un act de umanitate. Şi Colegiul Medicilor condamnă fenomenul plicului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI