DNSC a publicat o listă cu 11 site-uri fake news cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia

	DNSC a publicat o listă cu 11 site-uri fake news cu activitate în contextul crizei Ucraina - Rusia
 DNSC a publicat o listă cu 11 site-uri fake news cu activitate în contextul crizei Ucraina - Rusia
3 martie 2022, 21:58

„În contextul conflictului din Ucraina, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) monitorizează cu atenţie evoluţiile în spaţiul cibernetic naţional civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm şi corelăm în mod curent conexiuni între incidente de securitate cibernetică şi propagarea ştirilor false sau a dezinformării în spaţiul public românesc”, a anunţat DNSC pe Facebook.

Astfel, sunt publicate în listă 11 site-uri fake news şi fraude cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia, din care doar două sunt active, respectiv https://www.aktual24.ro – Fake News – IP 148.251.128.74 – Germania, IP 148.251.128.158 – Germania şi https://russian.rt.com/ Fake News – 185.178.208.120 – Rusia.

De asemenea, lista de adrese IP de pe care sunt propagate atacuri cibernetice şi malware ce pot impacta inclusiv România, în contextul crizei Ucraina – Rusia, publicată de DNSC, cuprinde 72 de adrese dintre care 44 sunt active, cele mai multe provenind din Rusia, dar şi din Italia, SUA, Germania, Franţa şi Arabia Saudită.

DNSC precizează că accesul utilizatorilor din România la domeniile şi adresele de IP de mai sus poate fi oprit / restricţionat utilizând resurse Internet din România, dar acestea pot fi încă accesate din afara ţării utilizând servicii de tip VPN, TOR sau alte metode tehnice.

Listele au fost pregătite pe baza informaţiei colectate din surse tehnice şi nontehnice aflate la dispoziţia Directoratului, la momentul publicării.

Listele sunt dinamice şi pot suferi modificări rapide, în funcţie de acţiunile şi deciziile specifice derulate în spaţiul cibernetic sau luate de către autorităţile competente, precizează DNSC.

Aceste liste sunt disponibile la adresa: https://dnsc.ro/vezi/document/situatie-site-uri-cu-activitate-in-contextul-crizei-ucraina-rusia-plus-adrese-ip-specifice-utilizate-in-atacuri-malware.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite