DNA vrea să ştie de la Curtea Europeană de Justiţie dacă faptele Elenei Udrea s-au prescris: Ar putea scăpa de condamnarea de opt ani în dosarul „Hidroelectrica”

Elena Udrea
Elena Udrea
1 iulie 2022, 15:59

Procurorii au cerut instanței să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția.

Elena Udrea a solicitat, prin avocaţii săi, încetarea procesului, ca urmare a prescrierii faptelor încă din 2019. În acest dosar, în primă instanţă, Udrea a fost condamnată la opt ani de închisoare.

În dosarul „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, infracţiuni presupus comise în 2011. Traficul de influenţă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani, potrivit vechiului Cod penal, şi de la 2 la 7 ani, potrivit noului Cod penal, iar spălarea de bani de la 3 la 12 ani pe vechiul Cod şi de la 3 la 10 ani pe noul Cod.

CITIȚI ȘI: Elena Udrea rămâne în închisoare. Înalta Curte i-a respins recursul în casație

În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:

– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”, au acuzat procurorii anticorupție în rechizitoriul prin care au trimis-o în judecată pe Elena Udrea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă