DNA, replică pentru Marcel Ciolacu, care a cerut anchetă pentru achiziția de vaccinuri: Urmărirea penală nu se desfășoară în funcție de agenda politică

Direcția Națională Anticorupție - DNA
Direcția Națională Anticorupție - DNA
21 aprilie 2022, 15:00

„Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.

Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.

Direcția Națională Anticorupție a mai transmis că a deschis un dosar penar în septembrie 2021 privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Reacția DNA vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut, duminică, la Antena 3, ca procurorii să cerceteze modul în care au fost cumpărate vaccinurile anti-COVID.

„Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România. Ştiţi care este costul acestor 40 de milioane de doze de vaccin? 730 de milioane de euro. Deci, România cumpără peste 100 milioane doze de vaccin pentru 15 milioane de români. Vreau şi eu să explice aceşti oameni, şi în faţa dumneavoastră şi în faţa procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin”, a susținut Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Și Florin Cîțu (PNL), șeful Senatului, care era premier în perioada când s-au achiziționat o parte din vaccinurile anti-COVID, a comentat declarațiile lui Marcel Ciolacu: „Putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat că România a achiziționat cantități foarte mari de vaccinuri, care depășesc capacitatea de stocare. Rafila a mai spus că dozele din luna ianuarie și februarie, aproximativ 6,5 milioane, au fost vândute în Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite