Cinci persoane arestate preventiv în dosarul privind eliberarea de certificate false de vaccinare anti-COVID la Petea

Retea falsa de vaccinare
Retea falsa de vaccinare
17 noiembrie 2021, 10:17

Au ajuns în arest pentru 30 de zile o asistentă medicală și doi registratori de la Centrul de vaccinare Petea din Satu Mare, încă o persoană bănuită de complicitate, dar şi o asistentă de la DSP Bihor. Potrivit anchetatorilor, erau două moduri de acțiune. Unii dintre cei care au obținut ilegal certificatul verde mergeau la centru, dar doza de vaccin nu le era administrată. Cei mai mulți însă nici nu treceau pe acolo. Trimiteau fotografii cu documentele și apoi primeau adeverința. Și plăteau între 250 și 300 de euro. Adeverințele false de vaccinare ar fi fost generate de suspecți doar în anumite ture în care restul personalului accepta comportamentul lor sau nu le acorda atenție.

Afacerea necurată a fost descoperită de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, după ce mai multe persoane care figurau ca vaccinate anti-Covid s-au îmbolnăvit şi au fost internate. Cazurile au fost raportate la DSP Satu Mare.

Dr. Constantin Demian – purtător de cuvânt, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare: Am avut pacienţi infectaţi care au prezentat semne și au fost pozitivi la testul pentru Coronavirus, unii au necesitat internare şi în timpul anamnezei, al spitalizării, s-a discutat, i-am întrebat. Vaccinaţi, aveau şi certificat. În cele din urmă, au fost câteva cazuri în care au recunoscut că de fapt nu s-au vaccinat şi au obţinut, pe căi lăturalnice, acest certificat.

Șefii DSP Bihor au luat deja măsuri împotriva asistentei medicale arestate.

Dr. Dorel Ţîrţ – purtător de cuvânt, DSP Bihor: Persoana care e cercetată de justiție și angajată a DSP Bihor e angajată de un an de zile pentru triaj epidemiologic la Vama Borș. Ea nu a avut nicio atribuție legată de vaccinări în județul Bihor. Începând de azi au fost demarate procedurile legale pentru rezilierea contractului de muncă.

Procurorii au descoperit, la percheziţiile făcute marți la suspecții în județele Satu Mare și Bihor, certificate de vaccinare în alb, altele completate deja cu numele unor persoane, dar şi sume mari de bani: 127.000 de euro, 75.000 de lei şi 1.000 de lire.

ACTUALIZARE Tribunalul Satu Mare a emis miercuri mandate de arestare preventivă de 30 de zile pe numele celor două asistente acuzate că au eliberat, contra unor sume de bani, certificate false de vaccinare anti-COVID la un centru din Vama Petea. De asemenea, au fost arestaţi preventiv doi registratori din cadrul centrului de vaccinare şi o persoană fără calitate specială. Cinci persoane au fost puse sub acuzare de DNA în acest caz: Daniela-Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, registratori, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic, toate în formă continuată; Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Bihor şi o persoană fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Tribunalul Satu Mare a emis miercuri mandate de arestare preventivă de 30 de zile pe numele celor două asistente acuzate că au eliberat, contra unor sume de bani, certificate false de vaccinare anti-COVID la un centru din Vama Petea.
De asemenea, au fost arestaţi preventiv doi registratori din cadrul centrului de vaccinare şi o persoană fără calitate specială.
Cinci persoane au fost puse sub acuzare de DNA în acest caz: Daniela-Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, registratori, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic, toate în formă continuată; Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Bihor şi o persoană fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Persoanele reținute sunt o asistentă medicală și doi registratori de la Centrul de vaccinare situat în Punctul de Frontieră Petea din Satu Mare, o persoană fără calitate specială, bănuită de complicitate, dar şi o asistentă de la DSP Bihor, care avea rol de intermediar.

Aceasta lucra de un an în instituţie și a fost angajată pentru triajul epidemiologic din vama Borş. Ea este cea care, potrivit procurorilor, făcea legătură intre persoanele care doreau să obțină adeverință de vaccinare falsa și cei de la centrul din Petea.

DNA a precizat că erau două moduri de acțiune: unii dintre cei care au obținut ilegal certificatul verde mergeau la centru, dar doza de vaccin era aruncată.

Cei mai mulți însă nici nu treceau pe acolo. Trimiteau fotografii cu documentele și apoi primeau adeverință. Plăteau pentru ea între 250 și 300 de euro. Adeverințele false de vaccinare ar fi fost generate de suspecți doar în anumite ture în care restul personalului acceptă comportamentul lor.

DSP Bihor a anunţat astăzi că a început procedura pentru desfacerea contractului de muncă al angajatei reținute de procurori. Toți cei reținuți sunt cercetați pentru de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă