"DNA - instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019". Mesaj postat pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție

Direcția Națională Anticorupție a decis, în urma Adunării generale care a avut loc marți, să transmită pe pagina de internet a instituției un mesaj public privind riscul blocării activității instituției, ca urmare a ordonanței de urgență 7 și "a paralizării combaterii corupției la nivel înalt", se arată într-un comunicat de presă.

26 Februarie 2019, 15:06 (actualizat 26 Februarie 2019, 16:29) |
Mesaj postat pe site-ul DNA / FOTO: www.pna.ro

Site-ul instituției poate fi accesat după închiderea ferestrei cu mesajul "DNA - instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată".

Atenționarea reapare însă la accesarea fiecărei secțiuni și a fiecărui comunicat.

DNA informează că în ședința de astăzi au mai fost adoptate încă 5 măsuri.

Prima este susținerea hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, "în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv DNA".

Direcția susține demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea ordonanței de urgență 7.

De asemenea, DNA solicită ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin ordonanță pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

Procurorii anticorupție au decis să transmită către ministrul Justiției o scrisoare deschisă "pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă".

De asemenea, s-a hotărât sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, "cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI