DNA, dosar penal in rem în cazul podului prăbușit de la Luțca, Neamț, pentru posibile fapte de corupție. În total, trei dosare au fost deschise

S-a rupt Podul de la Lutca
S-a rupt Podul de la Lutca
10 iunie 2022, 15:36

Oamenii care foloseau podul de peste Siret au sesizat inca de anul trecut ca sunt nereguli, dar acesta tot a fost deschis circulatiei. Nimeni nu știe însă cine a decis acest lucru.

DNA – Serviciul Teritorial Bacău a deschis un dosar penal in rem (pentru fapte), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, a anunțat Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat de presă.

„La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră  pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție”.

Podul de la Luțca, județul Neamț, s-a prăbușit joi, la mai puțin de un an după ce au fost terminate reparațiile capitale. Podul are 216 metri lungime și ar fi trecut toate testele. În momentul prăbușirii, pe pod se aflau două mașini, iar un șofer a fost rănit.

CITIȚI ȘI:  UPDATE Podul de la Luțca, Neamț, s-a rupt la șapte luni de la inaugurare. Două mașini se aflau în tranzit. Unul dintre șoferi este rănit. Ministrul Cseke Attila a dispus control de urgență. Reacția lui Ionel Arsene

Joi, la scurt timp după producere incidentului de la Luțca, subcomisarul Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, anunța că au și fost deschide două dosare penale, unul pentru abuz în serviciu și unul pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă: „Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Neamţ s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalităţii de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. De asemenea, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Vineri, premierul a dispus Ministerul Apărării să preia de urgenţă problema şi să găsească soluţii pentru podul surpat.

 

Podul a fost redeschis traficului în noiembrie, deși oamenii au sesizat în presă locală că sunt probleme înainte de a fi dat în folosință. Unii spun că partea centrală a construcției s a lăsat din cauza greutății, au apărut crăpături, iar o grindă s-a desprins.

 

Localnicii au semnalat problemele și unui consilier județean. Acesta susține însă că a primit asigurări că podul a trecut toate testele de rezistență.
Gabriel Pârţac, consilier judeţean:  „Mi-au trimis fotografii cu podul cu fisuri și crăpături, iar pe mijloc e prea lăsat și mi-au mai spus că podul trebuie să fie concav, nu convex. Nu știu exact dacă acestea sunt cauzele care au dus la prăbușire. S-a mers într-un ritm galopant și, chiar înainte de termen, în martie 2022, podul a fost redeschis”.
Inspecția de Stat în Construcții a început verificarea documentației folosite la lucrările de reabilitare a podului. Abia apoi urmează cercetarea la fața locului. Iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice anchetează cazul.
Dragoş Chitic, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Neamţ: „Podul nu era recepționat de Consiliul Județean. Exista o intenție din partea constructorului, saptămâna trecută a trimis….  nu știu cauzele care au dus la prăbușirea podului, cea mai probabilă și întâlnită este o eroare de proiectare și de expertizare. Sunt doar presupuneri sau mai puțin, probabil o eroare de execuție. Cine a dat podul în funcțiune, deși nu era recepția, eu nu știu, să văd. Răspund la această întrebare când aflăm … facem public”.
Autoritățile județene au spus că s-a verificat rezistența podului și nu au fost probleme.
Adrian Niţă, prefectul judeţului Neamţ:  „În 24 de ore, o echipa mixtă va trebui să vină cu o concluzie primară, ca să gestionăm situația de acolo. Vor exista mai multe expertize, două făcute de experți diferiți, proiectare și execuție. În paralel, Poliția va expertiza și ea”.
Unii ingineri în construcții spun că mai rapid și mai economic ar fi fost să se construiască un pod nou.
Adrian Roca, inginer constructor: „Din ce văd eu, aici s-a încercat o reabilitare cu ancore și cu materiale compozite și cred că, din ce au spus cei mai mulți, s-a suprasolicitat structura podului pentru că s-a făcut și o suprabetonare”.
Jurnaliștii TVR au încercat să vorbească cu reprezentanții firmei constructoare, care are sediul în Roman, dar aceștia nu au putut fi contactați.
Și Poliția Rutieră a deschis un dosar penal  pentru vătămare corporală din culpă, după ce șoferul unui camion, aflat pe pod în momentul prăbușirii, a fost rănit. El este internat încă în spital pentru supraveghere. Până la finalizarea anchetei, dar și a noilor lucrări de refacere a podului, zona a fost izolată. Traficul a fost deviat pe DN 15 D Roman-Gâdinţi, un drum mai lung cu jumătate de oră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite