Adrian Chesnoiu, ministrul PSD al Agriculturii, și-a dat demisia din funcție. DNA îl acuză că s-ar fi implicat în fraudarea unui concurs de angajare la stat. Petre Daea, un posibil înlocuitor

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce, la începutul acestui an, ar fi cerut o parte din subiectele la un concurs de angajare, pentru patru persoane, iar trei dintre acestea ar fi obținut funcțiile pentru care au susținut proba. Pentru a patra persoană, ar fi intervenit ministrul la membrii comisiei, după ce candidatul nu a obnținut punctajul pentru a trece concursul. Procurorii anticorupție au cerut ridicarea imunității ministrului și deputatului PSD Adrian Chesnoiu. Ministrul și-a anunțat demisia din funcție și din partid, iar premierul i-a acceptat-o.

23 Iunie 2022, 15:37 (actualizat 23 Iunie 2022, 21:01) Știrile TVR |

UPDATE:  1.732 de pagini, însumând sase volume, au ajuns pe masa Camerei Deputaților. Adrian Chesnoiu va afla marți dacă poate fi urmărit penal sau nu.

 

UPDATE: Potrivit surselor Știrilor TVR, Comisia Juridică ar urma să se pronunțe luni seară cu privire la cererea DNA pentru ridicarea imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, iar marți după-amiază va avea loc votul în plen, cu prezență fizică. Votul va fi secret, cu bile.

UPDATE:  Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii, ar fi cele două variante luate în calcul de social-democrați în locul lui Chesnoiu, au declarat pentru TVR surse politice.

 

UPDATE: Adrian Chesnoiu și-a anunțat demisia din funcția de ministru și s-a autosuspendat din PSD. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de demisia ministrului Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a respins, pe Facebook, acuzațiile procurorilor anticorupție, cerându-le colegilor deputați să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!”, a scris Chesnoiu pe Facebook.

Totodată, prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de anunțul demisiei lui Adrian Chesnoiu, transmițând că Executivul „își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”.

PSD  a transmis, într-un comunicat de presă, că va respecta „deciziile luate de domnul Chesnoiu”. Totodată, social-democrații îl laudă pe acesta pentru „conduita onorabilă”.

Redăm mai jos comunicatul PSD:

„Cu privire la comunicarea Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare pentru ministrul Adrian Chesnoiu, facem următoarele precizări:

Așa cum a anunțat deja, ministrul Adrian Chesnoiu dorește ca instituțiile abilitate să facă cercetările necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la activitatea sa. În acest sens, domnul Chesnoiu solicită „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare”.
De asemenea, Adrian Chesnoiu a luat decizia de a se retrage din funcția de ministru și de a se suspenda din Partidul Social Democrat.
PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, domnul Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern.
PSD va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu. Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale.
Biroul de presă al PSD”.

UPDATE: Adrian Chesnoiu ar urma să demisioneze din funcția de ministru al Agriculturii și ar urma să ceară plenului Camerei Deputaților să voteze pentru ridicarea imunității sale, când se va ajunge la vot pe cererea DNA, au declarat surse politice pentru TVR.

UPDATE:  Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a reacționat pe Twitter, spunând că premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-l demită „instantaneu”.

Deputatul PNL Sorin Moldovan a reacționat la Antena 3, susținând că PNL a votat „mereu la vedere pentru ridicarea imunității” și transmițând că „domnul ministru trebuie sa meargă în justiție să-și dovedească nevinovația”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a declarat, la Digi 24, că „bănuiește” că social-democrații vor vota pentru ridicarea imunității.

„Îl cunosc și îmi e foarte greu să cred că ar fi făcut așa ceva”, a mai spus Radu Oprea.

----

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a transmis procurorului general referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru.

Procurorii DNA îl acuză pe Adrian Chesnoiu că, în perioada 9 februarie - 11 aprilie 2022, ar fi determinat o persoană din subordinea sa, membră în mai multe comisii de examinare, să-i dea unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise care urmau să fie susținute pentru patru concursuri de consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Aceste subiecte ar fi ajuns la patru candidați „agreați” de ministru, dintre care trei au promovat concursurile.

Procurorii anticorupție arată că, pentru a patra persoană, care nu obținuse punctajul coresponzător la concurs, ministrul ar fi intervenit și „membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta”. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei, potrivit DNA.

„Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin.4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, precizează DNA.

 

IN CURS DE ACTUALIZARE

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI