DNA are un procuror șef interimar. Anca Jurma: DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică și independentă

Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție. Postul a rămas liber după ce la începutul săptămânii șeful statului a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA ca urmare a deciziei CCR.

12 Iulie 2018, 10:40 (actualizat 12 Iulie 2018, 13:10) |
Anca Jurma, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La ora 10, la DNA a avut loc o ședință la care a participat procurorul general Augustin Lazăr, apoi a avut loc o ceremonie de predare-primire a mandatului la Direcția Națională Anticorupție.

Laura Codruța Kovesi nu a participat la ceremonie, deoarece este în concediu. Fosta șefă a DNA a fost transferată la Parchetul General, unde se va ocupa de strategia Națională Anticorupție. Aceasta, după ce CSM stabilise reîntoarcerea ei la DIICOT Sibiu pe postul pe care îl ocupase înainte să fie numită procuror general, în octombrie 2006.

Procurorul general Augustin Lazăr:

- După cum am anunțat public, în conformitate cu Articolul 57 din legea 303 pe 2004, Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA pe o perioadă de șase luni.

- Anca Jurma - un procuror experimentat cu un nivel de expertiză semnificativ în structura pe care urmează să o conducă.

- Aș dori să reamintesc câteva dintre prioritățile Ministerului Public și ale DNA: prima dintre ele - În România lupta anticorupție va continua cu fermitate.

- A doua prioritate - Aplicarea legislației anticorupție se va efectua în conformitate cu normele standardele internaționale de eficacitate și de apărare a drepturilor fundamentale.

- DNA va apela la resursele pe care le are, resursele de expertiză profesională, resursele umane care au făcut din această direcție una dintre instituțiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu.

- d-na procuror este persoana potrivită care ne indică faptul că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare.

- este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, cu o foarte bună pregătire profesională , care în acest context al devenirii direcției ca un furnizor de expertiză europeană și internațională, a reprezentat tocmai momentul și punctul cheie al acestei expertize.

- (despre detașarea Codruței Kovesi) este o tradiție a ministerului Public de a valorifica procurorii cu expertiză în domeniu.

- și-a desfășurat activitatea în calitate de procuror șef al Serviciului de Relații Internaționale  -  două mandate, iar anterior a lucrat și în Parchetul General în acest acest domeniu, are o experiență de consilier, am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu contribuția personală de încredere în Ministerul Public și în special în DNA. O persoană care se bucură de încredere în plan internațional este exact ceea ce ne trebuie.

- nu putem uita că motivele revocării provoacă îngrijorare în rândul procurorilor, procurorii DNA sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul de a apăra drepturile și libertățile susținătorilor.

Anca Jurma, procuror șef interimar la DNA:

- DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate Națională Anticorupție în sensul convenției ONU împotriva corupției.

- Direcția are o responsabilitate majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă - combaterea corupției la nivel înalt.

- DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupției.

- Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o acum 15 ani.

- Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 28°C
IASI 20°C 23°C
CLUJ 20°C 22°C
CONSTANTA 20°C 23°C
CRAIOVA 26°C 27°C
BRASOV 19°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI