DNA: Un aviz negativ pe OUG 13 trimis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a fost distrus la ministerul Justiției

Un comunicat al procurorilor anticorupţie a scos la lumină modul în care s-a acţionat în noaptea în care a fost dată celebra Ordonanţă 13. Au existat discuţii aprinse între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, pentru că, cel din urmă "critica nemotivarea urgenței proiectului de modificare a Codului Penal". Mai mult, DNA arată că are probe că primul aviz al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost distrus.

27 Februarie 2017, 10:35 (actualizat 27 Februarie 2017, 18:44) Știrile TVR |
OUG 13, filmul unei nopți tensioanate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit procurorilor DNA, la ministerul Justiţiei au fost distruse documente de la ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul  - e vorba de un prim aviz negativ primit de Ministerul Justiţiei în seara zilei de 31 ianuarie, când a fost adoptată de către Guvern celebra ordonanţă 13.

"În privința avizului Ministerului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), acesta a fost finalizat în jurul orei 20.00, fiind asumat de ministrul de resort care l-a semnat. Acest aviz de oportunitate cu observații și propuneri a fost înregistrat și ștampilat la cabinetului ministrului pentru Relația cu Parlamentul, căpătând caracter de act oficial. Imediat după înregistrare, semnare și ștampilare, avizul MRP a fost transmis prin fax, ajungând la Ministerul Justiției în jurul orei 20.02, faxul fiind înregistrat cu ștampilă și număr de înregistrare, conform metodologiei, astfel că a devenit, la rândul său, un act oficial.Acest prim aviz al MRP era intitulat aviz de oportunitate cu observații și propuneri. Conform metodologiei, în acest caz, proiectul de OUG pentru modificarea CP și CPP, sau trebuia modificat în sensul celor solicitate de MRP sau se renunța la adoptarea în forma OUG și se iniția ca proiect de lege care era trimis Parlamentului României", se arată în comunicatul DNA.

VIDEO
Aviz negativ pe OUG 13, distrus la Justiție
Acel prim aviz, primit în jurul orei 20.00 este de negăsit - atât faxul, cât şi originalul. Avizul bloca, practic, ordonanţa 13, potrivit jurnalistului Alexandru Costache.

Potrivit acelui prim aviz dat  de ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, legislaţia penală  nu poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă. După ce acest prim aviz negativ a fost sustras şi distrus, a urmat un al doilea aviz primit în seara zilei de 31 ianuarie, în jurul orei 21.00  - de această dată pozitiv.

Potrivit procurorilor DNA, au fost probleme şi cu avizul de la ministerul de Externe. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ar fi semnat avizul pe loc, pe holul guvernului, fără consultarea specialiştilor din MAE.

Cu toate cele 4 avize, lipsea, însă, avizul CSM.

Procurorii DNA au refăcut, cum reiese din comunicat,  cronologia nopţii de 31 ianuarie, în care guvernul Grindeanu a adoptat ordonanţa de urgenţă 13.  Potrivit comunicatului, la guvern au avut loc în acea noapte "discuţii tensionate" între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (condus de Graţiela Gavrilescu).

"Între orele 20.00 și 21.00, la sediul Guvernului, au avut loc discuții tensionate cu privire la avizul MRP, între reprezentanții MRP și reprezentanții Ministerului Justiției. În final, reprezentanții MRP au fost convinși să modifice avizul inițial, astfel că, în intervalul amintit, a fost emis un al doilea aviz, de data aceasta favorabil, din care sunt eliminate toate pasajele critice la adresa proiectului de modificare a CP și CPP.  Acest al doilea aviz al MRP, favorabil, a fost finalizat în jurul orelor 21.10 – 21.15, fiind înregistrat, semnat, ștampilat și transmis prin fax către Ministerul Justiției, unde a fost înregistrat cu același număr ca și primul aviz.  Este de menționat că, deși până la ora inițială stabilită pentru începerea ședinței de guvern – 19.45, a fost înregistrat la Secretariatului General al Guvernului, avizul de la CSAT (necesar pentru adoptarea proiectelor de buget aflate pe ordinea de zi), ședința de Guvern a fost totuși amânată până în jurul orei 21.00 din cauza nefinalizării avizului de la MRP cu privire la proiectul de OUG pentru modificarea CP și CPP. Această amânare a ședinței de guvern a avut loc, deși acest ultim act nu era menționat pe ordinea de zi și nici nu se solicitase suplimentarea ordinii de zi. Întreaga ședință de Guvern a durat între 15 și 25 minute", precizează comunicatul.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI