DNA: Şeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, și doi predecesori, urmăriți penal. Sunt suspecți în dosarul decontărilor ilegale de ore suplimentare

24 septembrie 2020, 11:03

ACTUALIZARE Colonelul Bogdan Enescu, generalul de brigadă Constantin Florea și colonelul în rezervă Ionuț-Cătălin Sindile sunt urmăriți penal pentru uzurparea funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, arată DNA într-un comunicat.

Actualul șef al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, a fost primul audiat de procurorii DNA, în dosarul banilor încasați ilegal pentru ore suplimentare.

Surse judiciare susțin că Bogdan Enescu ar fi obținut zeci de mii de lei din aceste plăți, numai că nu ar fi existat aprobarea șefilor săi ierarhici din Ministerul de Interne.

Șeful Jandarmeriei își susține însă nevinovăția și consideră că nu are de ce să-și dea demisia.

  • Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei Române: Îmi doresc să se facă lumină în acest caz pentru că nu e o situație benefică nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul ca să se facă lumină în acest caz.
  • Reporter: Luaţi în calcul să vă daţi demisia?
  • Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei Române: Nu iau în calcul acest aspect pentru că nu se impune.

Următorul audiat a fost generalul Constantin Florea care a refuzat să discute cu jurnaliștii.

În schimb, colonelul Ionuț Sindile, fost șef al Jandarmeriei în timpul violențelor din 10 august 2018, a spus că a primit banii în baza unui raport înaintat lui Bogdan Enescu și aprobat de acesta, în luna mai.

Ionuț Sindile, fost şef al Jandarmeriei: Nu vă pot da prea multe detalii pentru că e o anchetă penală. Am făcut o cerere privind decontarea orelor suplimentare prevăzută de lege și aprobată de către domnul șef.

Surse judiciare susțin că generalul Florea ar fi încasat aproximativ 16.000 de lei, iar Ionuț Sindile, 28.000 de lei, pentru plata a sute de ore suplimentare.

ACTUALIZARE Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, s-a prezentat joi la sediul DNA într-un dosar în care este suspect că și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat ilegal zeci de mii de lei. El spune că nu și-a luat avocat că e nevinovat.

„Nu mi-am luat avocat, pentru că, în opinia mea, sunt nevinovat. Sunt aspecte tehnice pe care le va clarifica domnul procuror de caz”, a spus Bogdan Enescu la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă este cazul să-și dea demisia, el a spus că “sub nicio formă nu intrăm în astfel de speculații”.

Dosarul a fost deschis de DNA în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne.

În luna iulie au fost făcute verificări la Jandarmeria Română, constatându-se că șeful acestei instituții, colonelul Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi – colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea – și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare, în starea de urgență, și ar fi încasat încasat ilegal zeci de mii de lei.

Bogdan Enescu a fost împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române în decembrie 2019 şi vine din poziţia de inspector-şef al Jandarmeriei Ilfov, funcţie ocupată din ianuarie 2013. Enescu are 46 de ani, este licenţiat în drept şi are două masterate. Potrivit CV-ului său, a ocupat mai multe funcţii de-a lungul anilor, de la şef birou resurse umane la şef de stat major şi inspector-şef.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite