DNA: Ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a independenței procurorilor, o premisă esențială a luptei anticorupție

31 mai 2018, 15:02

Iată textul comunicatului venit din partea Biroului de Informare și relații Publice a DNA:

„În contextul discuțiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională a României (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A.

Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”.

 

Curtea Constituţională a decis ieri că președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, după ce a stabilit căpreşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită pe Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să respecte decizia CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În februarie, ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat presedintelui Iohannis revocarea Laurei Kovesi și a adus o listă cu 20 de argumente. Ministrul îi reproșa procurorului șef al DNA, printre altele, încălcarea competențelor în raport cu alte instituții și implicarea în anchetele altor procurori.

Secția de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a respins în unanimitate solicitarea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, argumentând că este lipsită de temeinicie.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să aprobe cererea de revocare, argumentând că  motivele invocate de Toader nu l-au convins.  După acest refuz, CCR a fost sesizată de Guvern cu cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite