Dan Turturică, audiat în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, despre retragerea de la Eurovision: Văd puţin nuanţat toată povestea

Dan Turturică Președinte-Director General TVR
Dan Turturică Președinte-Director General TVR
8 iunie 2022, 17:37

Dan Turturică a susținut că e mai bine ca decizia să fie luată „foarte cerebral, mai ales că emoţiile acelor momente s-au mai disipat”.

Pentru mine toată povestea asta era clară: îi dăm în judecată (pe EBU, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – n.r.), ne retragem de la Eurovision. Am început să o văd puţin nuanţat. Nu renunţ la gândul de a-i da în judecată în continuare, lucrăm foarte serios la această analiză a regulamentului să vedem unde au greşit cu adevărat, unde anume ar fi trebuit regulamentul să le impună să vină către statele membre pentru a le semnala o neregulă, dar, în acelaşi timp, trebuie să o facem cu foarte multă atenţie şi mai ales foarte cerebral, mai ales că emoţiile acelor momente s-au mai disipat, astfel încât să obţinem cu adevărat o reparaţie, dar fără să ne stricăm relaţia cu EBU. (…) Vom da în judecată doar dacă suntem siguri că avem o şansă să câştigăm„, a declarat Dan Turturică, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor.

Nu este o decizie pe care să o iau singur

El a adăugat că EBU ajută Televiziunea publică din România în anumite situaţii:

Vă dau un singur exemplu: negocierea drepturilor pentru un eveniment sportiv de amploare precum Campionatul Mondial de Fotbal se face în cu totul şi cu totul alţi termeni ca membru EBU decât dacă noi am discuta parte în parte cu FIFA sau cu orice alt organism. Asta nu înseamnă că aceste avantaje ne vor împiedica sau încetini reacţia. Suntem angajaţi în continuare în aceste două decizii şi inclusiv în aceea de a nu mai participa la Eurovision, doar că asta nu este o decizie pe care să o iau singur. (…) O voi discuta în primul rând în Comitetul Director şi după aceea în Consiliul de Administraţie al Televiziunii. Pentru asta mai avem ceva vreme că de obicei peste vreo şase luni trebuie să decidem dacă mai participăm sau nu mai participăm„, a afirmat acesta.

Preşedintele-director general al Televiziunii publice a mai spus că are de gând să se vadă cu cât mai mulţi dintre membrii ţărilor foarte influente în EBU, pentru că, dacă îi convinge că TVR a avut dreptate, aceştia „o să pună presiune pe mecanismul executiv al asocierii, astfel încât lucrurile să nu se mai întâmple pe viitor” aşa cum au fost la ediţia din 2022 a Eurovision.

Uniunea Salvaţi România l-a invitat pe Dan Turturică la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, pentru o dezbatere pe tema incidentului de la Eurovision, unde rezultatul votului dat de juriul românesc a fost modificat.

Sursa: Agerpres

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite