Dmitro Kuleba: Ucraina își va aminti cine ne-a susținut, iar țările care ne-au ”maltratat” vor fi trase la răspundere. ”A fost nevoie de o vărsare de sânge și de un război devastator pentru ca lumea să realizeze cât de grozavi suntem”

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba
Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba
17 martie 2023, 13:34

Ministrul de la Kiev a avertizat că alegerea făcută de fiecare națiune în urma invaziei pe scară largă a Rusiei va fi „luată în considerare în construirea relațiilor viitoare”.

El a declarat, de asemenea, că întârzierile în privința livrărilor de arme occidentale vor costa vieți ucrainene.

Dacă o livrare este amânată pentru o zi, înseamnă că cineva va muri în prima linie”, a spus el.

Într-un interviu amplu, Dmitro Kuleba a discutat, de asemenea, despre modul în care crede că se va sfârși războiul, rolul Chinei în război și dezamăgirea sa că Papa Francisc nu a vizitat încă țara sa pe timp de război.

Dmitro Kuleba a răspuns întrebărilor BBC în cadrul impunatorului Minister de Externe al Ucrainei, clădire care datează din era sovietică, aflată în inima Kievului, care este protejată acum de saci de nisip și paznici înarmați.

Deși Ucraina a primit sprijin militar și economic din partea puterilor occidentale de la invazia Rusiei, multe țări din Africa, Asia și America de Sud au rămas pe margine.

Unii au simpatii istorice față de Rusia, unii sunt îngrijorați de costurile economice ale războiului, iar alții cred că Occidentul prelungește luptele în mod inutil.

Kuleba a spus clar că țările care nu au reușit să susțină Ucraina acum – acelea, a spus el, care „s-au comportat greșit în timpul acestui război și au maltratat Ucraina”, vor plăti un preț în viitor.

Ucraina depinde de ajutorul occidental și de sprijin militar pe termen mediu și lung și, prin urmare, dezaprobarea sa diplomatică poate să nu îngrijoreze unele țări. Dar, în timp de pace, exporturile uriașe de cereale ale Ucrainei îi conferă acesteia o pârghie economică substanțială, în special în părți ale lumii în curs de dezvoltare.

Dacă cineva din lume crede că felul în care o anume țară s-a comportat  sau a tratat Ucraina în cel mai întunecat moment al istoriei sale nu va fi luat în considerare în construirea relațiilor viitoare, acești oameni pur și simplu nu știu cum funcționează diplomația”, el a spus.

„Războiul este un moment în care trebuie să faci o alegere. Și fiecare alegere a fost înregistrată.”

Ministrul ucrainean a spus că aliații occidentali nu oferă Ucrainei sprijin militar suficient de repede, deoarece nu au fost pregătiți pentru un conflict de aceeași amploare ca a Primului Război Mondial. Ucraina are nevoie erau obuze de artilerie.

Vrem ca partenerii să acționeze mai repede”, a spus el. „Și dacă o livrare este amânată pentru o zi, înseamnă că cineva va muri în prima linie, înseamnă că cineva care ar fi putut fi încă în viață va muri”.

Nicăieri cererea de muniție nu a fost mai mare ca în orașul Bahmut, din estul țării, unde forțele ucrainene au rezistat de mai bine de șapte luni în pofida încercărilor repetate ale Rusiei de a ocupa orașul.

Acest lucru, a spus Kuleba, a fost „foarte provocator din punct de vedere emoțional” din cauza pierderilor suferite.

Dar dacă Bahmut ar cădea, atunci alte orașe ar urma: „Deci, pentru a salva vieți acolo… trebuie să luptăm în Bahmut atâta timp cât putem fizic”.

Nu există niciun semn, a spus el, că Rusia ar fi dispusă să negocieze încetarea luptei, dar a adăugat: „Orice război se termină la masa negocierilor… Dar scopul meu ca ministru de Externe este să mă asigur că Ucraina ajunge la masa negocierilor după un succes clar pe câmpul de luptă”.

Și asta implică construirea celei mai puternice coaliții posibile de sprijin, o alianță despre care nu-l include pe Papa. Kuleba a spus că nu se cuvine ca el, ci Dumnezeu să-l judece pe Sfântul Părinte, dar precizat: „Regretăm profund că Papa nu a găsit ocazia să viziteze Ucraina de la începutul războiului”.

Nici China nu a răspuns demersurilor făcute pănă acum de Kiev pentru o întâlnire între președintele chinez Xi Jinping și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, chiar dacă liderul Chinei este de așteptat să viziteze Moscova în scurt timp.

Dl Kuleba a spus că președintele său este pregătit pentru o conversație telefonică cu domnul Xi și a adăugat: „Nu cred că China a ajuns acum la momentul… când este gata să înarmeze Rusia”.

În ceea ce privește Statele Unite, unii analiști au speculat că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea reduce după alegerile prezidențiale de anul viitor. Referitor la acest aspect, Kuleba a spus: „Cred că putem supraviețui oricărei voci republicane” și a insistat „cel mai mare lux de care se bucură Ucraina în Statele Unite este sprijinul bipartizan în ambele tabere democrate și republicane”.

În calitate de cel mai înalt diplomat al țării sale, Dmitro Kuleba rămâne încrezător că Ucraina poate menține sprijinul aliaților care contează: cei care oferă un sprijin concret.

Și, sa dăugat el, Ucraina are de partea ei un factor crucial: „Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost pe nedrept subapreciată și regret că a fost nevoie de o vărsare de sânge și de un război devastator pentru ca lumea să realizeze cât de grozavi suntem. „Și vom fi mereu grozavi. Dar pur și simplu a durat prea mult mult timp ca lumea să realizeze asta.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite