Dmitri Rogozin ar putea reintra în scenă. Ce plan administrativ are Kremlinul pentru teritoriile ocupate din Ucraina

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
27 septembrie 2022, 14:43

Autoritățile intenționează să creeze noua entitate pe baza rezultatelor „referendumurilor” desfășurate în autoproclamatele RPD și LPR și în regiunile ocupate din Zaporojie și Herson, din Ucraina.

Interlocutorii ziarului, apropiați de administrația președintelui Federației Ruse, au spus că noua ambasadă aferentă noului district ar putea fi condusă de fostul director general al Roscosmos, Dmitri Rogozin. Potrivit acestora, decizia privind Rogozin „va fi luată în viitorul apropiat și cel mai probabil va fi pozitivă”.

Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile despre eventuala creare a unui nou district federal și numirea lui Rogozin ca trimis acolo. „Nu anunțăm niciodată apariția unor astfel de decrete prezidențiale sau a unor astfel de decizii legate de personal. Dacă se iau decizii în această privință, vă vom informa în consecință”, le-a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

Faptul că Rogozin ar putea conduce un nou district federal fusese evocat de site-ul Meduza în ajunul plecării sale din fruntea Roscosmos, pe 15 iulie. După cum susțineau pe atunci sursele, pe lângă postul de plenipotențiar, Rogozin ar putea primi și rangul de viceprim-ministru.

Între 23 și 27 septembrie au loc referendumuri de anexare la Rusia, în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Totodată, din 28 septembrie, Duma de Stat ar putea trata proiectele de lege privind intrarea de noi teritorii în Rusia. În ziua următoare, Consiliul Federației ar putea adopta „un acord și o lege privind intrarea de noi subiecți în Federația Rusă”. Iar pe 30 septembrie, Vladimir Putin se va adresa probabil Adunării Federale, după care va avea loc „procedura de intrare a regiunilor RPD, LPR, Herson și Zaporojie în Rusia”.

Dmitri Rogozin a ieșit în repetate rânduri în evidență prin declarații „colorate”, amenințări și limbaj violent la adresa persoanelor sau statelor prezentate de propaganda Kremlinului ca ostile Rusiei. România și Republica Moldova s-au numărat, de-a lungul timpului, printre țintele oficialului rus.

Rogozin părăsit postul de șef al Roscosmos pe 15 iulie, fiind înlocuit de Iuri Borisov, viceprim-ministru pentru industria de apărare. În ziua în care au avut loc schimbările de personal, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rogozin va fi primi altă funcție. „Vom informa despre acest lucru în timp util, va avea un nou loc de muncă”, a comentat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă