Dmitri Rogozin, declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova

2 august 2017, 15:06

Vicepremierul rus îşi arătase disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău dacă autorităţile îi oferă garanţii de securitate şi de survolare a spaţiului aerian pentru toate ţările de tranzit.

În loc de garanţii, guvernul Republicii Moldova a decis interzicerea intrării şi tranzitării teritoriului ţării.

Hotărârea a fost luată de cabinetul de miniştri de la Chişinău, în urma unei solicitări a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, informează site-ul TVR Moldova.

Argumentând proiectul de decizie, propus Guvernului, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii şi declaraţii cu caracter denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi poporului său.

Decizia a fost aprobată în şedinţa de astăzi a executivului de la Chișinău.

Vicepremierul Rogozin a făcut declaraţii la adresa autorităţilor Moldovei care poartă un caracter ofensator şi denigrator. În particular, voi invoca interviul acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossiya 24, în care acesta şi-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova şi implicit a cetăţenilor ţării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare şi la adresa autorităţilor țării noastre, cu un pronunţat caracter denigrator şi mincinos. Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerinţă crasă în treburile interne ale statului nostru (…)  Având în vedere faptul că declaraţiile vicepremierului rus afectează în mod serios imaginea ţării noastre, atât pe plan intern, cât şi extern, propun declararea domnului Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Moldovei cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicţie de intrare şi tranzitare a teritoriul Republicii Moldova prevăzute de lege, a declarat ministrul Afacrilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur.

„Modul în care au fost tratați cetățenii țării noastre și Republica Moldova, din punctul meu de vedere, prin aceste declarații, este unul pur și simplu inacceptabil și eu consider că este de datoria noastră, a autorităților, de fiecare dată când simțim această nevoie, să protejăm demnitatea cetățenilor și țara noastră”, a subliniat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Act de mare stupiditate politică, a fost reacția președintelui Dodon, de pe muntele Athos.

Într-un interviu pentru postul rus de televiziune, Dmitri Rogozin a ironizat dur o vizită a unei delegaţii din Republica Moldova în Rusia, notează presa de la Chişinău.

Pe de altă parte, Rogozin şi-a şters postările de pe reţelele de socializare referitoare la eşecul vizitei sale la Chişinău după ce România a refuzat survolul pentru avionul în care se afla, în baza unor norme europene.

El a declarat pentru un alt post rus de televiziune că timpul emoţiilor a trecut şi a venit momentul „răspunsului adevărat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite