Djokovic, după ce decizia de anulare a vizei a fost desființată de Tribunalul din Melbourne: „Vreau să rămân și să încerc să concurez la Australian Open”. Fragmente din interogatoriu

10 ianuarie 2022, 07:09

În timpul audierii au ieșit la iveală detalii despre interogatoriul la care a fost supus Djokovic pe aeroport, înainte de a fi trimis la un hotel pentru azilanți ilegali. I s-au luat actele și telefonul mobil, iar interogatoriul a durat aproape 8 ore. Întrebat de la cine a primit scutirea de vaccin, Nole a spus că de la guvernul federal. Derogarea însă era din partea statului Victoria.

Fragment din interogatoriul la care a fost supus Djokovic, 5 ianuarie, 2022:

Djiokovic: „Da, probabil că am greşit, nu e vorba de guvernul federal.”

Agent frontiera 1: „E nevoie de derogare din partea guvernului federal, nu a autorităţilor statului.”

Djokovic: „Chiar nu înţeleg ce dovezi mai doriţi.”

Agent frontieră 2: „Mi s-a adus la cunoştinţă că sunteţi un cetăţean străin, care nu respectă legea, aşadar am să vă reţin.”

Judecătorul a stabilit că derogarea de la vaccin a fost emisă de un medic foarte calificat și confirmată de o comisie de experți australieni. ”Ce putea face mai mult acest om?” – s-a întrebat judecătorul.

Au fost scene de haos în fața firmei de avocatură care l-a reprezentat pe Djokovic. După ce s-a anunțat că, deocamdată, e liber, Nole a plecat de la avocați într-o direcție necunoscută. Mașina în care se afla a fost asaltată de suporterii entuziasmați. Pentru a calma spiritele, poliția a recurs la gaze lacrimogene.

În prima sa reacție publică, Djokovic le a mulțumit fanilor pe Twitter și a mărturisit că își dorește să participe la apropiatul turneu: „În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân aici și să încerc să joc la Australian Open. Am venit aici să joc unul dintre cele mai importante turnee în fața unor spectatori incredibili.”

Tenismenul nu este vaccinat – așa cum cere legea australiană – iar derogarea de la vaccin a fost obținută pe baza unui test COVID pozitiv, din luna decembrie.

Verdict favorabil pentru Nole

Răsturnare de situație în procesul urmărit pe întreagă planeta. Numărului 1 mondial în tenisul masculin, Novak Djokovic i-a fost permis să intre în Australia și să se întoarcă la antrenamente. După zile întregi de inceritudini, judecătorul a tranșat acest caz. Scandalul este însă departe de final.

Aseară, la ora 23, ora României, la Melbourne s-a desfășurat procesul vizei lui Novak Djokovic, care a contestat decizia de expulzare a sa. Djokovic a făcut călătoria pentru a participa la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al sezonului, care debutează pe 17 ianuarie. Pe scurt, Novak Djokovic a câștigat datorită faptului că judecătorul Anthony Kelly a considerat că sportivului i s-a acordat prea puțin timp – doar 20 de minute – de către autoritățile de frontieră pentru a-și justifica documentele. Se întâmpla la ora 4.00 dimineața, când sârbul nu avea pe cine să sune de la organizația Tennis Australia, cea care îi acordase derogarea medicală petru a participa la Australian Open. Djokovic a cerut un răgaz de 4 ore pentru a-și lămuri cu dovezi situația, însă termenul i-a fost refuzat. „Ce putea să facă Novak Djokovic mai mult?” – s-a întrebat judecătorul Kelly, atunci când a anunțat sentința. Totuși, pentru că persistă nedumeriri vizavi de testele pe care le-a prezentat sportivul ca dovadă că a fost infectat cu Covid în luna decembrie a anului trecut, ministrul Imigrării a solicitat din nou anularea vizei lui Djokovic, ceea ce se va decide mâine, marți.

(w620) Imagine di

ACTUALIZARE Novak Djokovic a postat un mesaj pe Twitter și o fotografie de la antrenament. „Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul mi-a anulat anularea vizei. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez la Australian Open.  Rămân concentrat pe asta. Am zburat aici ca să joc la unul dintre cele mai importante turnee în fața fanilor minunați”, a scris liderul mondial, care a postat o fotografie cu echipa lui. Nole nu a mai participat la conferința de presă alături de familia sa.

ACTUALIZARE Novak Djokovic va susține o conferință de presă la ora 15.00, anunță BBC, care îl citează pe tatăl sportivului, Srdan Djokovic. El se va alătura online conferinței de presă din Serbia a familiei sale. Până acum, sârbul nu s-a arătat.

ACTUALIZARE Ministrul imigrației din Australia, Alex Hawke, încă se gândește dacă să anuleze viza lui Novak Djokovic, a confirmat un purtător de cuvânt.

ACTUALIZARE Haos la Melbourne, unde sute de fani sârbi au înconjurat o mașină neagră în care credeau că se află Novak Djokovic și care ieșise din clădirea unde acesta a stat cu avocații lui. Unul dintre suporteri s-a urcat pe mașină și a început să sară pe ea. Poliția a reușit cu greu să elibereze mașina. BBC a filmat scena.

(w620) Suporteri

ACTUALIZARE Nu se va lua nicio decizie astăzi cu privire la anularea sau nu a vizei lui Djokovic, relatează Sydney Morning Herald. Guvernul a avut patru ore pentru a decide dacă îl ține pe Djokovic în detenție, dar acest timp a trecut, ceea ce înseamnă că jucătorul este liber să plece. Totuși, ministrul Imigrării ar putea decide să-i anuleze viza și o poate face mâine.

ACTUALIZARE Mai sunt 15 minute în care ministrul australian Imigrării mai poate face o nouă cerere de anulare a vizei lui Novak Djokovic sau îl eliberează. Mulțimea de fani este adunată în jurul clădirii unde se află sportivul.

ACTUALIZARE Mai mulți fani ai lui Nole s-au adunat lângă clădirea unde acesta se află cu avocații săi. Ei strigă „Eliberați-l pe Nole”, cântă și dansează, transmite jurnalistul Paul Sakkal, pe Twitter.

 

 

ACTUALIZARE Mai multe publicații din Serbia și familia lui Djokovic afirmă că sportivul ar fi arestat, undeva în Melbourne. Dar Paul Sakkal, un reporter politic pentru ziarul australian The Age, spune că afirmațiile de arestare sunt „inexacte”, iar ministrul imigrării din Australia încă decide dacă viza lui Djokovic ar trebui să fie reanulată.

ACTUALIZARE Au trecut mai bine de două ore de când judecătorul a decis că Djokovic ar trebui eliberat din detenție. Vedeta tenisului a fost la biroul unui avocat din Melbourne pe tot parcursul sentinței și pare să fie încă acolo.

ACTUALIZARE Din transcrierile dialogurilor dintre autoritățile de frontieră și Novak Djokovic reiese că acesta a declarat pentru prima oară că nu este vaccinat. Iată dialogul:

Polițist de frontieră: „Care sunt motivele pentru care călătoriți astăzi în Australia?”

Novak Djokovic: „Sunt un jucător profesionist de tenis și principalul motiv pentru care vin în Australia este participarea la Australian Open de la Melbourne”.

Polițist de frontieră: „Acum întrebare legată de vaccinare – ești vaccinat?”

Novak Djokovic: „Nu sunt vaccinat”. Apoi îi spune intervievatorului că a fost testat pozitiv pentru Covid de două ori – în iunie 2020 și pe 16 decembrie 2021.

ACTUALIZARE Au început să fie făcute publice dialogurile dintre sportivul sârb și autoritățile de frontieră, care au fost folosite de avocații lui Djokovic în pledoarie. Unul dintre ele arată că lui Novak Djokovic i s-au acordat doar 20 de minute, din momentul în care i s-a spus că i s-a spus că viza i-ar putea fi anulată, pentru a aduce argumente în favoarea sa. Se întâmpla la ora 4.00 dimineața, când tenismanul nu putea suna pe nimeni de la Tennis Australia, organizația care îi dăduse derogarea medicală.

ACTUALIZARE Dar saga s-ar putea să nu se încheie încă – ministrul Imigrației din Australia are în vedere să-și folosească puterea pentru a anula din nou viza. Guvernul insistă că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl face eligibil pentru o scutire de la regulile de intrare.

ACTUALIZARE Judecătorul Anthony Kelly a spus că decizia guvernului de a revoca viza lui Djokovic a fost „nerezonabilă”. El a spus că Djokovic nu a avut suficient timp pentru a vorbi cu organizatorii turneului sau cu avocații după detenție. Judecătorul Kelly a criticat anterior detenția îndelungată a starului tenisului la sosirea sa la Melbourne.

ACTUALIZARE „Ce putea să facă Novak Djokovic mai mult?” – această întrebare a fost pusă de judecătorul Kelly în timpul procesului, după ce a ascultat pledoariile. Judecătorul Anthony Kelly a spus că sârbul a primit scutire medicală de la două entităţi medicale diferite din Australia, fiind de acord cu avocații săi.

Guvernul australian a subliniat, duminică, că liderul mondial al tenisului Novak Djokovic ”nu este vaccinat împotriva Covid-19” şi consideră că bătălia sa juridică pentru a a rămâne în Australia este sortită eşecului, în ajunul analizării recursului său. Conform concluziilor avocaţilor guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane şi deci de a îngreuna sistemul de sănătate.

Totodată, avocaţii consultaţi de ministrul de Interne, Karen Andrews, resping argumentul conform căruia Djokovic nu a fost tratat de manieră echitabilă la sosirea în Australia. Conform acestora, jucătorul sârb a avut tot timpul necesar să explice cazul său ofiţerului de imigrare de la aeroportul din Melbourne şi a avut posibilitatea să-şi contacteze avocaţii, contrar afirmaţiilor sale. ”Această cerere de viză trebuie refuzată”, susţin avocaţii executivului australian.

În schimb, avocaţii liderului mondial arată că Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19, întrucât a contractat virusul în luna decembrie, conform unui document depus sâmbătă la tribunal. ”Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021”, au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.

Avocaţii tenismenului susţin că acesta a fost tratat incorect şi fără o procedură adecvată la aeroport.

Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, pentru solicitanţii de azil din Melbourne la sosirea în Australia, şi aşteaptă răspunsul la apelul său împotriva respingerii vizei sale de către autorităţile australiene şi a scutirii sale medicale, pentru a putea participa la Australian Open luna aceasta fără a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o ”derogare medicală” pentru a putea juca primul turneu de Mare Şlem al anului. Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi în cea a sportului.

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii.

 

Dar saga s-ar putea să nu se încheie încă - ministrul imigrației din Australia are în vedere să-și folosească puterea pentru a anula din nou viza
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite