Dispute la adoptarea ordonanței pe prețurile la energie. USR și AUR au votat împotriva noilor prețuri

23 noiembrie 2022, 18:00

Noua lege a prețurilor din energie introduce de la 1 ianuarie 2023 mai multe praguri de plată: 0,68 de lei pentru toți consumatorii casnici care se încadrează într-un consum de 100 de kw/h. De acest preț minim vor beneficia însă, indiferent de consum, și unele categorii sociale: familiile monoparentale, cele cu trei copii, dar și bolnavii cu dispozitive medicale acasă. Restul clienților casnici care consumă între 100 și 255 de kwh vor fi taxați cu 0,80 lei. Iar clienții casnici cu un consum mare, de peste 255 de kwh, vor plăti 1,3 lei pe kwh. Școlile, grădinițele, creșele, spitalele publice sau private, bisericile și aeroporturile vor plăti 1 leu pe kwh. Iar marii consumatori industriali – 1,3 lei pe kwh.

Noile reglementări au aprins spiritele în plen. USR și AUR au votat împotriva noilor prețuri. Atât puterea cât și opoziția s-au dezlănțuit în acuzații și insulte.

ILIE- ALIN COLEȘA, deputat AUR: A pune niște praguri de 100 kw sau 200 kw, indiferent de mărimea gospodăriei, este o aberație. Legea este un gunoi.

CRISTINA PRUNĂ, deputat USR: Ar trebui să vă fie rușine și să vă dați seama că astăzi sunteți responsabili pentru sabotarea economiei și industriei românești.

FLORIN ROMAN, deputat PNL: Dacă e cuiva să îi fie rușine, dumneavoastră să vă fie rușine, dumneavoastră ați vrut să închideți minele. Așa cum a spus Virgil Popescu, sunteți cei care sabotați siguranța energetică a României.

ALFRED SIMONIS, deputat PSD: Spun cu toată responsabilitatea: avem în parlament un partid captiv grupurilor de interese și acest partid se numește USR.

Eva-Andrea Csep, deputatUDMR: Mulțumesc colegilor care au votat amendamentul UDMR privind spijinirea familiilor mari.

Raportarea se va face la consumul lunar, cu index citit sau prin regularizare, adică media la 3 luni. Prin noua lege, piața energiei trece de la liberalizare la semi-reglementare. Prețurile sunt valabile între 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025. Legea merge acum la promulgare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă