Dispute în Comisia juridică din Senat la dezbaterile noii legi privind carantina și izolarea. Unul dintre punctele controversate: internarea persoanelor asimptomatice

Legea carantinării şi izolării nu va fi adoptată astăzi de Senat, deşi guvernanţii mizau pe o procedură accelerată. După ce proiectul a fost modificat şi adoptat joi în Camera Deputaţilor, acum a venit rândul senatorilor să ia textul la bani mărunţi. Unul dintre punctele care a stârnit dispute şi asupra căruia senatorii nu s-au înţeles nici până acum este cel referitor la internarea persoanelor asimptomatice.

10 Iulie 2020, 15:14 (actualizat 10 Iulie 2020, 20:57) Știrile TVR |
Dispută în Senat pe legea carantinei și a izolării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: "În legea votată în Camera Deputaților, carantina se referă acum la persoanele considerate suspecte și la cele purtătoare ale unui agent patogen. Aceste persoane au trei opțiuni în perioada următoare: să rămână în centrele desemnate de autorități, să rămână la domiciliu sau într-o altă locație aleasă de acestea".

O persoană poate fi carantinată doar prin decizie a DSP, care trebuie să conțină obligatoriu durata măsurii și calea de atac.

Cei care nu vor respecta carantina vor suporta cheltuielile pentru măsurile impuse de autorități.

În ceea ce privește izolarea, aceasta se referă acum la persoanele diagnosticate pozitiv sau la cele purtătoare ale unui agent patogen. Aceste persoane pot rămâne la domiciliu sau pot merge într-o unitate spitalicească pentru a primi supraveghere medicală sau tratament, însă numai cu consimțământul acestora.

Legea prevede că persoanele asimptomatice vor fi izolate la domiciliu sau într-un alt loc ales de acestea dacă nu se impune spitalizarea.

În baza noului act normativ, autoritățile vor avea posibilitatea să dispună carantina zonală acolo unde numărul de infectări devine îngrijorător.

A fost tranșată și chestiunea concediului medical, care va fi plătit 100% pentru perioada petrecută în carantină sau în izolare, în baza unei decizii a DSP. Personalul medical va putea fi detașat pentru maximum 30 de zile acolo unde trebuie personal suplimentar.

Încă de zilele trecute, în mai multe spitale din țară era nevoie de întăriri. La Spitalul din Mioveni, de exemplu, în secția ATI, activitatea a fost suspendată duminica trecută. Patru medici pot veni oricând, dar e nevoie de 6, altfel secția nu face față.

După ce deputații au votat legea, aceasta a ajuns la Senat, în comisiile de specialitate. Dar discuțiile s-au împotmolit. PSD vrea noi modificări.

Unele asociații au cerut amânarea dezbaterilor pentru a depune amendamente.

Pentru dezbaterile și votul din plenul Senatului sunt prevăzute 3 zile. Apoi, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare la sfârșitul săptămânii viitoare.

_______________________________________________

În varianta votată joi seară în Camera Deputaților, carantina se referă la persoanele care sunt suspecte sau sunt purtătoare ale unui agent patogen și aceste persoane au trei opțiuni: să rămână în perioada următoare la domiciliu sau într-o altă locație declarată de autorități.

În ceea ce privește izolarea acesta se referă la persoanele confirmare pozitiv sau la cele purtătoare ale unui agent patogen și opțiunile acestor persoane sunt fie să rămână la domiciliu fie să meargă într-o unitate spitalicească pentru a primi supraveghere medicală și eventual tratament, doar cu consimțământul acestora.

Cei care nu vor respecta carantina la domiciliu sau în spațiile desemnate de autorități vor fi nevoiți să suporte  cheltuielile carantinării în spațiile desemnate de autorități.

Prin acestă lege s-a stabilit că pentru persoanele asimptomatice, izolarea se va realiza la domiciliu sau la locația declarată de persoana respectivă cu excepția cazurilor în care se impune spitalizarea.

O altă prevedere importantă este că autoritățile pot impune carantinarea zonală, adică pot închide anumite județe sau anumite zone în cazul în care numărul de infectări crește alarmant.

Altă precizare importantă: detașarea medicilor. Aceștia vor putea fi trimiși acolo unde este nevoie de ei o perioadă de 30 de zile pentru a asigura suport celorlalți colegi, iar statul va plăti toate cheltuielile cu ei.

Tot prin acestă lege, oricine va avea o hârtie de la DSP prin care se stipulează că trebuie să rămână următoarea perioadă acasă și nu își poate exercita munca, atunci va primi concediu medical plătit sută la sută.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului.

El a fost adoptat joi de plenul Camerei Deputaților, care este primul for sesizat în acest caz.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI